זכות השימוע בטרם פיטורים
עם השנים הפכה הזכות לשימוע בטרם פיטורים לזכות יסוד. זכות השימוע מקנה לעובד טרם מועד פיטוריו לבוא ולהשמיע טענותיו כנגד הרצון לפטרו. זכות זו ניתנת גם לאדם אשר המעסיק אינו רוצה לחדש את חוזה העסקתו או במקרים בהם יש שינוי תנאים לעתו של עובד. למעשה זכות השימוע חייבת להתקיים תמיד למעט במקרה בו העובד התפטר מעבודתו. היא מתקיימת למשל גם במקרים בהם חלה פרישה מוקדמת עקב צמצומים, בין אם מדובר במגזר הציבורי ובין אם מדובר במגזר הפרטי.
זכות השימוע מקורה במגזר הציבורי ועל אף שאין לה כל עיגון בספרי החוק היא הוחלה על ידי הפסיקה מכוח חובת תום הלב וכללי הצדק, כך שהיום חובה לתת לכל עובד זכות השימוע בטרם פיטוריו.
הדרישות לקיום הליך שימוע תקין
הפסיקה קבעה מספר דרישות עליהן להתקיים כך שהליך השימוע ייחשב כהליך שבוצע בצורה תקינה.
להלן הדרישות:
– על המעסיק ליתן לעובד הודעה בדבר קיומו של השימוע. ההודעה תינתן זמן סביר טרם מועד קיומו של השימוע וזאת על מנת לאפשר לעובד להיערך לקיומו של השימוע.
– בהודעה על קיום השימוע על המעסיק לפרט מהן הסיבות לעריכת השימוע לרבות מקרים ספציפיים של ארועים אשר הביאו לעריכת השימוע לעובד. לעובד אף תינתן הרשות לעיין במסמכים הרלוונטיים לשימוע ולטענות כלפיו ככל וקיימים מסמכים כאלה.
– על המעסיק לתת לעובד הזדמנות הוגנת להשמיע את טענותיו במהלך השימוע- בלב פתוח ובנפש חפצה. זוהי גם תכליתו של השימוע, לתת במה לעובד לטעון טענותיו וליתן הסבריו בטרם יהי ניתן לפטרו. הפסיקה קובעת כי על המעסיק להגיע לשימוע במטרה להקשיב לטענותיו של העובד ולייחס להן חשיבות במטרה אמיתית של בחינת המצב בשנית ומתן ניסיון נוסף לעובד. אין להגיע לשימוע אך ורק כדי לצאת לידי חובה.
– במהלך השימוע זכאי העובד להיות מיוצג ע"י עורך דין. במידה ובמקום העבודה קיים ועד עובדים, לנציג הוועד יש זכות להיות נוכח בהליך השימוע.
– את השימוע יש לערוך במקום ההולם את מעמד ההליך.
– כל החלטה שתינתן במסגרת השימוע או כתוצאה ממנו צריכה להיות החלטה כתובה ומנומקת. קיים חשיבות עליונה לנמק החלטה אשר על אף השימוע קובעת כי יש לפטר את העובד.
מומלץ כי כל הקשור להליך השימוע יתנהל בכתב הן ההזמנה לשימוע והן השימוע עצמו. מומלץ למעסיק לנהל פרוטוקול של השימוע בו יוצגו טענות הצדדים.
היה ולאחר קיום השימוע התקבלה החלטה על פיטוריו של העובד , יש להמציא לעובד מכתב פיטורים סמוך למועד קבלת ההחלטה ולנהוג בהתאם לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות התשס"א- 2001.
חשוב לדעת! עובד אשר פוטר לאחר הליך שימוע לקוי בו לא התקיימו כל הדרישות, או, עובד שפוטר ללא הליך שימוע כלל וכלל יהיה רשאי לפנות לבית הדין לעבודה בבקשה לבטל את הפיטורים או בתביעה לפיצויים בגין פיטורים שלא כדין ללא קיום חובת השימוע. בית הדין כבר ביטל פיטורים אשר בוצעו מבלי שקוימה זכות השימוע לעובד או פסק לעובד פיצויים גבוהים במיוחד בהעדר שימוע.
רקפת דובריש- לוי, עו"ד
טשורני ושות'- חברת עורכי דין