רישיון סוכן תאגיד – חברה בע"מ
חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א- 1981 (להלן: "החוק"), מסדיר את התנאים הדרושים לצורך קבלת רישיון סוכן תאגיד.
חשוב להבין כי אדם אינו יכול לעסוק בביטוח אלא אם יש בידיו רישיון בהתאם לסעיף 15 לחוק , וזאת אך ורק בענפי הביטוח המנויים ברישיון.
הליך הוצאת רישיון סוכן תאגיד מתחלק לשני שלבים כפי שיפורט להלן כאשר בשלב הראשון מוגשת בקשה להקמת סוכנות ביטוח. לאחר ממתינים לאישור הממונה לרישום החברה ברשם החברות או רישום השותפות ברשם השותפויות ולאחר הרישום תועבר הבקשה לשלב ב' בו ידרשו מסמכים ודוחות נוספים לשם אישור הבקשה וקבלת הרישיון.
ענפי הביטוח לרישיון: הרישיון לעסוק יהיה לאחד מהענפים הנ"ל ו/או יותר: ביטוח פנסיוני- לגבי סוגי מוצרים פנסיונים, ביטוח ימי או ביטוח כללי- שאינו אחד מהענפים אשר מנינו קודם לכן. ביטוח כללי יכול להיות למשל סיכון, תאונה מחלה או נכות .
השלב הראשון- בקשה להקמת סוכנות לביטוח
בשלב הראשון יוגשו הטפסים הרלוונטיים שקבע הממונה יחד עם הצהרת המבקש לשמש כבעל שליטה. הבקשה של חברה בע"מ או שותפות צריכה להיות מוגשת ע"י מי שמבקש להיות בעל שליטה בסוכנות הביטוח או מיופה כוח מטעמו בצירוף יפוי הכוח.
בשלב הראשון חשוב לשים לב לשם הסוכנות שייבחר על ידי המבקשים, ולדאוג כי הוא יעמוד בכללים הקבועים בחוק כפי שפירטנו במאמר זה.
על הבקשה להיות מוגשת כאשר החברה/ שותפות מינתה מנהל עסקים המחזיק ברישיון סוכן ביטוח תקף בענפי הביטוח בהן מבוקש הרישיון לכל סוכנות ביטוח כמו גם למשרד או סניף של הסוכנות. במידה ולסוכנות מספר סניפים יש למנות מנהל עסקים לכל סניף.
במקרה בו עסקינן בשותפות, על כל השותפים שאינם שותפים מוגבלים להחזיק ברישיון סוכן ביטוח בענפי הביטוח בהם מבקשת הסוכנות לביטוח לעסוק.
אל הבקשה יש לצרף טיוטה של תקנון החברה. החוק קובע כי על תקנון החברה לכלול 5 סעיפים הקבועים בחוק ובלשון החוק אשר מדברים על מטרות החברה- כפי שהוגדרו בחוק, מבוא, שינוי בעל השליטה, קבלת החלטה לתיקון התקנון ומנהלי עסקים.
אל המסמכים יש לצרף את הבקשה לרישום חברה אשר עתידים להגיש לרשם החברות, בקשה לקבלת היתר שליטה ואגרה שעומדת כיום על הסך של 1,778 ₪ .
כללים לקביעת שם הסוכנות
סוכנות לביטוח אינה יכולה לבחור כל שם בו היא חפצה שכן עליה לעמוד בכללים ברורים בעת בחירת השם. על שם הסוכנות לכלול בתוכו את המילים "סוכנות לביטוח" וכן את שנת ייסוד הסוכנות. שם הסוכנות יכלול את הענפים בהם מבוקש הרישיון. חל איסור להשתמש במילה "פיננסי" או בנגזרותיה אלא אם קיבלה הסוכנות רישיון לעסוק בשיווק השקעות מטעם הרשות לניירות ערך.
במידה ונמצא כי הבקשה שהוגשה במסגרת שלב א' הינה תקינה ייתן הממונה לחברה אישור לרישום החברה ברשם החברות או אישור לרישום השותפות ברשם השותפויות ולאחר הרישום תועבר הבקשה לשלב השני.
השלב השני
שלב זה הינו בחינה קפדנית ומתקדמת יותר של הבקשה. לשלב זה יש לצרף מסמכים נוספים כגון מסמכי הקמת החברה/ שותפות (תקנון, תעודת התאגדות וכיו"ב), תצהיר חובות מנהל עסקים, כתובת קבועה ממנה עתידה להתנהל הסוכנות , חוזה התקשרות חתום עם גוף מוסדי אחד לפחות, עמו עתידה הסוכנות לביטוח להתקשר עבור כל ענף רישוי של הסוכנות לביטוח, בציון שמות החותמים מטעם הגוף המוסדי ותפקידם וכן שמות החותמים מטעם הסוכנות לביטוח. חשוב לציין כי על ההסכם לעמוד בקריטריונים מסוימים הקבועים בחוק וביניהם העובדה כי ההסכם לא ייכנס לתוקף עד למועד קבלת הרישיון. כן, יש לצרף רשימות שונות ופרטים נוספים.
השיקולים במתן רישיון מבטח
עם הגשת הבקשה לממונה עליו לשקול מספר גורמים בטרם יינתן הרישיון למבקש. על הממונה לבדוק מהן תוכניות הפעולה של המבקש ומהו הסיכוי להגשמתן. התאמת נושאי המשרה בתאגיד לתפקידים אשר יועדו להם, מהם האמצעים הכספיים של התאגיד ושל בעלי השליטה בתאגיד המבקש, מהו הרקע של בעלי השליטה בתאגיד, תוכניות התאגיד לעניין צוות העובדים וביטוחי המשנה ומהו סיכוי הגשמת תוכניות אלו. על הממונה לבחון בים היתר את המדיניות הכלכלית של הממשלה, טובת הציבור והאם מתן הרישיון יתרום לתחרות בשוק ההון ולמשק הביטוח בפרט.
סירוב למתן רישיון
סבר הממונה כי יש לסרב למתן הרישיון עליו יהיה להתייעץ עם הוועדה המייעצת וזאת לאחר שניתנה הזדמנות למבקש הרישיון לטעון טענותיו.
שינוי ייעוד של חברה קיימת לסוכנות לביטוח:
נכון להיום קיימת גם אופציה לשנות ייעוד של חברה קיימת, אשר עוסקת בכל עיסוק חוקי, לסוכנות לביטוח. כאשר מגישים בקשה זו יש להוסיף מסמכים נוספים המפרטים את מצב החברה ופרטי השעבודים שלה באם קיימים, דוחות כספיים בשלוש השנים שקדמו להגשת הבקשה והחלטות ופרוטוקולים המדברים על שינוי תקנון החברה ושמה.
אנו מלווים בקשות להירשם כסוכן ביטוח בתאגיד / חברה בע"מ.
רקפת דובריש- לוי, עו"ד
טשורני ושות'- חברת עורכי דין
03-6091282