הוצאה לפועל בישראל
אופיר טשורני ושות' משרד עורכי דין
מטרת הליכי הוצאה לפועל הנה לאפשר למי שהוא בעל זכות, בין מכוח פסק דין ובין מכוח שטר או שיק לממש את זכותו נגד אדם אחר.
מהלך ההוצאה לפועל
1. בקשת ביצוע – הזוכה פותח את הליכי ההוצאה לפועל באמצעות הגשת בקשה לביצוע פסק הדין שניתן לזכותו בכל לשכת הוצאה לפועל שיבחר בה.
2. אזהרה – לאחר הגשת הבקשה לביצוע, תומצא לחייב אזהרה כי עליו למלא אחר פס"ד שניתן נגדו. המצאת האזהרה לחייב הנה תנאי לנקיטת הליכים בהוצאה לפועל, כלומר רק לאחר המצאת האזהרה ניתן להתחיל בהליכי ביצוע פסק הדין בהוצאה לפועל. האזהרה תכלול הודעה כי על החייב למלא אחר פס"ד או לשלם את החוב הפסוק או להגיש בקשה לצו תשלומים, תוך תקופה של 20 ימים מיום המצאת האזהרה. אם אין ביכולתו של החייב לעמוד בתשלום החוב הפסוק, עליו להתייצב לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל בתוך 21 ימים מיום המצאת האזהרה. באם לא התייצב החייב לחקירת יכולת בתוך 21 ימים יראו אותו כחייב המשתמט מתשלום חובותיו והוא צפוי למאסר.
3. פעולות שרשאי החייב לבצע :
· פירעון החוב – החייב רשאי לפרוע את חובו ולהביא בכך לסיום הליכי ההוצאה לפועל.
· טענת "פרעתי" – החייב רשאי לטעון כי מילא או כי איננו חייב עוד למלא אחר פסק הדין .
· בקשה לצו תשלומים – החייב רשאי להגיש "בקשה לצו תשלומים" שהיא בקשה לתשלום החוב הפסוק במועדים ובשיעורים קבועים ביחס ליכולתו.
· חקירת יכולת – החייב רשאי להתייצב לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל.
4. הליכי בירור, הבאה ומאסר – ראש ההוצאה לפועל רשאי להזמין את החייב לבירור אם החייב לא מילא אחר פסק הדין ולא הראה כל נכונות למלא אחריו. לא הופיע החייב לבירור שהוזמן אליו, רשאי ראש ההוצאה לפועל להוציא צו הבאה שלפיו ידרש החייב להתייצב בפני ראש ההוצאה לפועל.
5. הליכים נגד רכושו של החייב – אש ההוצאה לפועל רשאי לצוות על עיקול נכסיו של החייב כולל מקרקעין ומיטלטלין, עיקול אצל צד שלישי (בנקים), מינוי כונס נכסים לנכס מסוים של החייב ועוד.
הליכי הוצאה לפועל מיוחדים
ביצוע משכון או משכנתא – כאשר החייב אינו מסוגל לפרוע חוב בגין משכון או משכנתא, רשאי הזוכה להגיש בקשה לביצוע המשכון או המשכנתא בהליכי הוצאה לפועל. לעניין הוצאה לפועל של משכנתא על דירת מגורים נקבעו בחוק ההוצאה לפועל הוראות סוציאליות שמטרתן להקל על חייבי המשכנתאות שאינם עומדים בתנאי המשכנתא.
ביצוע שטר – אדם שבידו שטר או שיק שלא נפרעו רשאי לפנות להליכי הוצאה לפועל על-מנת לממש את השטר או השיק, כאילו היו פסק דין.
כאשר המקרקעין המעוקלים משמשים בית מגורים לחייב ולבני משפחתו, רשאי ראש ההוצאה לפועל להורות על מכירת המקרקעין ועל-פינוי החייב ובני משפחתו, רק אם הוכח שיהיה לחייב ולבני משפחתו מקום מגורים סביר, או שהועמד לרשותם סידור חלופי, בהמצאת דירה אחרת או בתשלום פיצויים או בדרך אחרת (סעיף 38 לחוק ההוצאה לפועל). הגנה זו חלה גם לעניין ביצוע משכנתא בלשכת ההוצאה לפועל. קיים חריג להגנה זו כאשר נקבע במפורש בשטר המשכנתא או בהסכם המשכון כי החייב לא יהיה מוגן.
בקשה לביצוע משכנתא או משכון על דירת מגורים תוגש לאחר 6 חודשים ממועד אי התשלום דהינו באם החייב לא פרע את התשלום שהיה עליו לשלם או באם היה עליו לשלם את מלוא ההלוואה והוא לא עשה זאת (סעיף 81 ב 1 (א) לחוק ההוצאה לפועל).
הבקשה תוגש תחילה לביצוע החוב שבפיגור אך ניתן גם להגיש בקשה לביצוע מלוא חוב המשכנתא בהתקיים אחד התנאים הללו:
1. ראש ההוצאה לפועל שוכנע, כי החייב עזב או עומד לעזוב את הארץ מבלי לפרוע את חובו.
2. ראש ההוצאה לפועל שוכנע כי בכוונת החייב להונות את נושיו.
3. ראש ההוצאה לפועל שוכנע כי בבעלותו של החייב דירת מגורים נוספת היכולה לשמש למגורים.
4. מדובר בהלוואה בתשלומים וסכום החוב עולה על 10% מיתרת מלוא חוב ההלוואה.
לחייב עומדת זכותו לממש את המקרקעין בעצמו וזאת לאחר הודעה לראש ההוצאה לפועל . לחייב תינתן ארכה של 90 ימים לממש את דירתו. מכירת דירת המגורים כפופה לאישור ראש ההוצאה לפועל. גם לאחר מינוי כונס נכסים לנכס הנדון רשאי החייב לפרוע את החוב וזאת תוך 90 ימים מיום שנתמנה כונס הנכסים. באם לא פרע החייב את חובו ולא מכר את דירת המגורים הנדונה , יצווה ראש ההוצאה לפועל על מכירת המקרקעין הממושכנים במטרה לפרוע את המשכנתא.