ביצוע שטר/שיק במסגרת הליך הוצאה לפועל:
מי יכול ובאילו מקרים ניתן לבצע (לממש) שטר?
במקרה שאדם מחזיק בידיו המחאה (שיק) או שטר, אשר זמן פירעונו חלף, וההמחאה לא כובדה או לא שולמה התמורה שנקבעה בה, הוא רשאי לגשת ללשכת ההוצאה לפועל ולהגיש את השיק לביצוע כנגד האדם שחתום על השיק או על השטר וגם כנגד מי שהעביר (הסב) את שיק או את השטר.
במקרה כזה, האדם שמחזיק (אוחז) בשטר/בשיק, יכול לבחור באחת משני אפשרויות פעולה:
- הגשת בקשה לביצוע שטר בלשכת ההוצאה לפועל.
- הגשת תביעה לבית המשפט המוסמך בהליך "סדר דין מקוצר".
איך מגישים בקשה לביצוע (מימוש) שטר בלשכת ההוצאה לפועל:
– סוגי שטרות שאפשר לבצעם/לממשם הם: שטר בטחון/שטר חוב, שטר חליפין או שיק. כל אלו הם שטרות אשר יש להם מעמד של "פסק דין" ואפשר להגישם ישירות ללשכת ההוצאה לפועל.
– נדרש למלא טופס "בקשה לביצוע שטר" ולציין בו את הפרטים המדויקים של הזוכה והחייב, ואליו לצרף את המסמכים הבאים: שטר מקורי+העתק צילום השטר משני הצדדים (מקדימה ומאחורה)+יפוי כח של עו"ד (אם הזוכה מיוצג)+אישור משרד הפנים המעיד על נכונות פרטי החייב (ישנם מקרים בהם אין חובה להגיש אישור זה) ואם החייבת זו חברה, יש לצרף נסח חברה מעודכן+פרטי חשבון הבנק של הזוכה או של עורך דינו .
– תשלום אגרה במועד הגשת הבקשה- הסכום הוא 1.25% מסכום החוב.
– ניתן להגיש בכל לשכת הוצאה לפועל, אולם רשם ההוצאה לפועל רשאי להעביר הבקשה ללשכה אחרת אם זה מוצדק בנסיבות העניין, אך עליו לתת לזוכה הזדמנות לטעון בעניין זה. אם אכן הועברה בקשה ללשכה אחרת,יראו את הלשכה האחרת כאילו הוגשה אליה הבקשה מלכתחילה.
השלב הבא- המצאת אזהרה לחייב:
לאחר הגשת הבקשה, לשכת ההוצאה לפועל תמציא לחייב אזהרה, אשר מטרתה ליידע את החייב כי בשל העובדה שלא פרע את חובו לזוכה, נפתח כנגדו תיק. על פי האזהרה, אשר לה מצורף העתק השטר ושובר תשלום, לחייב יש 20 ימים לפרוע את חובו וזאת לפני שינקטו כנגדו הליכים כדי לממש את החוב. בתקופה זו על החייב לפרוע את חובו, להגיש בקשה לצו תשלומים או להתייצב לחקירת יכולת.
יש לציין, כי משלב זה ואילך, הזוכה או עורך דינו אחראי לעקוב אחר התיק, ובתום התקופה של 20 הימים, אם לא שולם החוב, על הזוכה או עורך דינו לפנות ללשכת ההוצאה לפועל כדי שתחל בנקיטת הליכים בתיק (עיקולים, הגבלות ועוד).
בקשה לביצוע שטר אינה מונעת מן החייב את זכותו להגיש במהלך תקופת האזהרה טענת "פרעתי", התנגדות לביצוע שטר, בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות, בקשה לעיכוב הליכים ועוד, הכל בהתאם לנסיבות.
יש לציין, כי המועד הקובע הוא היום בו הבקשה לביצוע שטר הומצאה לחייב ע"י הזוכה. לא ניתן להתחיל בהליכי ביצוע של השטר ונקיטת הליכים לפני שעבר המועד הקבוע באזהרה. יחד עם זאת, במקרים מסוימים שבהם נסיבות העניין מצדיקות, רשם ההוצאה לפועל רשאי להתיר נקיטת הליכים נגד החייב אף לפני מועד זה.
הערה: ביצוע מספר שטרות/שיקים של אותו חייב: תקנה 28 (א)- ניתן לפתוח תיק אחד לכל השטרות/השיקים.
דנה אביבי, עו"ד
טשורני ושות' עורכי דין