פשיטת רגל בישראל
אופיר טשורני ושות' משרד עורכי דין
פשיטת הרגל נוגעת בנכסיו של אדם, שאין לו סיכוי סביר לפרוע את חובותיו. מטרת ההליך היא לקבץ את נכסיו של פושט הרגל, למכרם ולחלק את התמורה בין נושיו במהירות האפשרית ובמינימום הוצאות. הפעולות הנ"ל מבוצעות על ידי הנאמן בפשיטת הרגל, אשר נכסי החייב מוקנים לו. מטרה נוספת של ההליך היא לאפשר לחייב שפשט את הרגל, לפתוח דף חדש בחייו לאחר שיינתן לו הפטר מן החובות שצבר.
מהלך פשיטת הרגל
1. מעשה פשיטת הרגל – תנאי לנקיטת צעדי פשיטת רגל נגד החייב הוא שהחייב יבצע "מעשה פשיטת רגל" . לדוגמה כאשר החייב יוצא את הארץ במטרה להתחמק מנושיו, מהווה מעשה פשיטת רגל.
2. צו כינוס – אם עשה החייב מעשה פשיטת רגל ניתן להגיש נגדו בקשה למתן צו כינוס. מטרת צו הכינוס היא לכנס את מסת הנכסים של החייב במטרה לחלקם בעתיד בין נושיו.הכונס הרשמי ישמש ממועד זה כונס זמני של נכסי החייב. ממועד זה יעוכבו באופן אוטומטי כל ההליכים המשפטיים נגד החייב.
3. דיון בפשיטת הרגל – החליט בין המשפט לתת צו כינוס, יקבע בהחלטתו מועד לדיון בפשיטת הרגל, שיתקיים לפחות 6 חודשים מיום מתן צו הכינוס. במהלך תקופה זו רשאי כל נושה להגיש לכונס הרשמי תביעה נגד החייב שתיקרא "תביעת חוב". שלב זה נקרא גם "שלב הבירורים והחקירות" הואיל ובשלב זה נערכים כל הבירורים בעניין מצבו של החייב ונכסיו.
4. הכרזת פשיטת רגל – לאחר סיום הליכי החקירה והבירור על ידי הכונס הרשמי, יתקיים הדיון בפשיטת הרגל. בית המשפט רשאי להכריז על החייב כפושט רגל במקרים הבאים:
· על פי החלטת הנושים.
· הנושים לא קבלו כל החלטה.
· לא אושרה הצעת פשרה בין הנושים לחייב.
· ההכרזה על החייב כפושט רגל תפורסם ב"רשומות ובעיתון יומי.
5. סיום הליכי פשיטת הרגל – השלב האחרון של פשיטת הרגל הוא הפטר פושט הרגל מחובותיו. ההפטר פוטר את פושט הרגל מכל חוב בר-תביעה בפשיטת הרגל ומאפשר לו לפתוח דף חדש בחייו. בית המשפט רשאי ליתן הפטר לחייב מיד לאחר הכרזתו כפושט רגל , אם לדעתו אין בניהול הליכי פשיטת הרגל נגד החייב כדי להביא תועלת לנושים. פושט הרגל עצמו רשאי בכל עת לבקש מבית המשפט הפטר