התנגדות לביצוע שטר – באילו מקרים?
במקרה שאדם (חייב) קיבל לידיו אזהרה ונפתח כנגדו תיק בהוצאה לפועל בגין שטר/שיק או במקרה שנפתחו כנגדו הליכי מימוש משכנתא, הוא רשאי להגיש בקשת התנגדות לביצוע שטר, וזאת בתוך 30 ימים.
איך מגישים התנגדות?
– מועד: על בקשת ההתנגדות לביצוע שטר להיות מוגשת תוך 30 ימיםמקבלת האזהרה.
– לאן: בקשת התנגדות תוגש ללשכת ההוצאה לפועל בה הוגשה הבקשהלביצוע השטר ע"י הזוכה.
– תוכן הבקשה: בקשת ההתנגדות תוגש על גבי טופס בקשות חייב (סעד 105), בה יפורטו הפרטים באים: שם+מען של המתנגד, מס' תיק, נימוקי התנגדות (פירוט בהמשך) ובמקרה שהחייב מיוצג, שם עורך הדין של המתנגד ומענו.לבקשה יצורפו המסמכים הבאים: צילום תעודת זהות+ צילום מכל מסמך עליו מתבסס המתנגד+ צילום של הבקשה לביצוע שטר כולל הנספחים+יפוי כח של עו"ד (אם החייב מיוצג)+צילום של כתב ההתנגדות+תצהיר לאימות העובדות שבבקשת ההתנגדות כאשר הוא חתום ע"י עו"ד.
במקרה שהגיש החייב התנגדות במועד, רשם ההוצאה לפועל יעכב באופן אוטומאטיאת הביצוע ויעביר את התיק לבית המשפט שמוסמך לדון בתביעה ע"פ השטר, והמשמעות היא שהזוכה לא יוכל לנקוט הליכים כנגד החייב, למשל: הטלת עיקול.
בית המשפט יתייחס לבקשה לביצוע שטר כתביעה בסדר דין מקוצר ולבקשת ההתנגדות כבקשת רשות להתגונן.
במקרה בו החייב הגיש את בקשת ההתנגדות באיחור (בחלוף 30 ימים), עליו לפעול כך:
להגיש בקשה להארכת מועד להגשת בקשת התנגדות לביצוע שטר (בצירוף תצהיר שיכלול הסבר ראוי לאיחור בהגשת הבקשה)+בקשה לעיכוב הליכים עד שתינתן החלטה בהתנגדות (במקרה של איחור, אין עיכוב אוטומאטי).
תוצאות אפשריות- בית המשפט דוחה בקשה להארכת מועד- התוצאה היא שההתנגדות לא מתקבלת, והזוכה יכול להמשיך בהליכי ההוצאה לפועל. בית המשפט דוחה בקשה לעיכוב הליכים- התוצאה היא שהזוכה יכול לנקוט בהליכים כנגד החייב גם במהלך הדיון בבית משפט.
בית משפט מקבל בקשה להארכת מועד- תנתן החלטה בבקשת ההתנגדות עצמה. במקרה שההחלטה היא כי בית המשפט מקבל את ההתנגדות, יסגר תיק ההוצאה לפועל (החייב אחראי להעביר את ההחלטה ללשכת ההוצאה לפועל בתוך 14 ימים). במקרה שההחלטה היא כי בית המשפט דוחה את ההתנגדות, לשכת ההוצאה לפועל תמשיך בנקיטת הליכים כנגד החייב (הזוכה אחראי להעביר את ההחלטה ללשכת ההוצאה לפועל בתוך 14 ימים).
הערה: חקירת יכולת החייב- חייב שהגיש התנגדות לביצוע שטר אינו צריך להתייצב לחקירת יכולת, גם אם באזהרה הוא נתבקש לעשות כן, וכמובן כל עוד לא נדחתה התנגדותו. במקרה שנדחתה התנגדותו, עליו להתייצב לחקירת יכולת או לפרוע את חובו בתוך 21 ימים מיום שנדחתה בקשת ההתנגדות.
דנה אביבי, עו"ד
טשורני ושות עורכי דין