הליך הבוררות העסקית
רקפת דובריש-לוי, עו"ד
אופיר טשורני ושות' משרד עורכי דין
משרדנו עוסק בבוררות בתחום העסקי, סכסוכים בין בעלי מניות ושותפים לעסקים, סכסוכים כספיים, בוררות עסקית ובוררות בתחום הפיננסי.
אופיר טשורני מוסמך כעורך דין ורואה חשבון משמש כבורר בתחום העסקי ובעל נסיון רב ביישוב סיכסוכים ומחלוקות בין בעלי מניות ושותפים עסקיים.
בוררות עסקית הינה הליך מעין שיפוטי אשר במהלכו דן בורר אשר מונה על ידי בית המשפט או על ידי הצדדים בסכסוך אזרחי קיים בין הצדדים ומכריע במחלוקת שביניהם. הליך הבוררות עסקית בשונה מההליך בבית המשפט הינו פורמאלי פחות שכן הבורר פטור מהדין המהותי, מסדרי הדין ומדיני הראיות (אלא אם הוסכם אחרת בין הצדדים במסגרת הסכם בוררות).
למוסד הבוררות קיימים יתרונות רבים וביניהם היכולת לבחור אדם אשר יכריע בסכסוך בין הצדדים, הליך הבוררות הינו הליך מהיר וחסוי כך שאינו פתוח לכלל הציבור ולמעשה מדובר בהליך נוח יותר ופשוט יותר שמביא להכרעת הסכסוך באופן כמעט סופי למעט מקרים חריגים בחוק המאפשרים לערער על פסק הבורר.
במסגרת הסכם בוררות יכולים הצדדים לקבוע ולהסכים ביניהם על זהותו של הבורר ואופן ניהול ההליך על ידי הבורר או להשאיר נושאים אלה פתוחים.
בימים אלה יוזם ומקדם שר המשפטים הצעת חוק בוררות חובה אשר מטרתה להקל על העומס המוטל על בתי המשפט, עומס הגורם לעינוי דין, הימשכות דיונים ופגיעה בזכויות המתדיינים. ככל הנראה מטרת החוק תהיה להעביר את מרבית הדיונים האזרחיים להכרעתו של בורר וזאת אף ללא צורך בקבלת הסכמתם של הצדדים.
ראשית נסקור את המצב הקיים כיום בחוק הבוררות, תשכ"ח- 1968.
פניה להליכי בוררות
ניתן לפנות להליכי בוררות במקרים הבאים:
- ביוזמת הצדדים בשל קיומו של הסכם בוררות– מדובר במצב בו בין הצדדים קיים הסכם בוררות ו/או סעיף בחוזה שנערך בין הצדדים הקובע כי כל סכסוכך שיתעורר בין הצדדים יועבר להכרעתו של בורר. במצב דברים זה הצדדים יפנו להכרעתו של בורר ברגע שיפרוץ סכסוך ביניהם. יש לשים לב כי הסכם הבוררותבין הצדדים יכול להיות צופה פני עתיד ו/או בדיעבד ו/או בהווה העיקר שהסכם הבוררות יהיה בכתב, לא יסתור את החוק ולא יסתור את תקנת הציבור.
- קיים הסכם בוררות אולם היתה פניה לבית המשפט ואחד הצדדים מבקש לעכב ההליכים בבית המשפט- בין הצדדים נחתם הסכם בוררות אולם עת נוצר סכסוכך בין הצדדים פנה אחד הצדדים לבית המשפט במקום לפנות להכרעתו של בורר. במצב דברים זה יכול הצד שכנגד לבקש מבית המשפט לעכב את ההליכים בבית המשפט ולהעביר הדיון בסכסוך להכרעתו של בורר מוסמך בהתאם להסכם שקיים בין הצדדים. במקרה שכזה קיימת חשיבות מכרעת להגשת למועד הגשת הבקשה לעיכוב ההליכים. בקשה שכזו צריכה להיות מוגשת לא יאוחר מהיום שבו טען המבקש לראשונה לגופה של התובענה. היה והבקשה תוגש במועד מאוחר מזה בית המשפט לא יעכב ההליכים כאמור וחרף קיומו של הסכם הבוררות התובענה תידון בבית המשפט.
- בין הצדדים לא קיים הסכם בוררות אולם בית המשפט מפנה אותם לבוררות ביוזמתו- מצב שכזה יכול להיות קביל רק במקרה ובית המשפט קיבל את הסכמת שני הצדדים גם יחד להפניית הסכסוך להליכי בוררות.
לבורר נתונות מגוון סמכויות המוסדרות בחוק הבוררות. הבורר מוסמך לתת כל סעד שבית המשפט מוסמך לתיתו, הוא מוסמך להזמין עדים, להורות על גילוי מסמכים ושאלונים, למנות מומחים, לדחות/למחוק תביעה ואף לדון בסכסוך בהעדרו של בעל דין. הבורר אינו כפוף לסדרי הדין ולדיני הראיות.
כמו כן על הבורר לתת את פסק הבוררות בתוך שלושה חודשים מיום גמר הדיונים בין הצדדים בפני הבורר (קיימת אופציה להארכה בשלושה חודשים נוספים) ועל פסק הבוררות להיות מנומק. פסק הבוררות מחייב את הצדדים כמעשה בית דין.
את פסק הבוררות ניתן להביא לאישור בפני בית המשפט ודין פסק הבוררות יהיה כדין פסק דין של בית המשפט, למעט הערעור שכן לא ניתן לערער על פסק הבוררות בזכות אלא ברשות. בנוסף קיימת רשימה סגורה של עילות שרק בגינן ניתן להביא לביטולו של פסק הבוררות. כך למשל פסק בוררות יבוטל רק במידה והסכם הבוררות לא היה בתוקף, הבורר לא מונה כדין או פעל שלא במסגרת סמכותו או תוך חריגה מהסמכויות שניתנו לו, מצב בו לא ניתנה הזדמנות נאותה לצד לטעון טענותיו ולהביא ראיותיו לשם הוכחת טענותיו, לא היתה הכרעה בכלל העניינים שהובאו להכרעתו של הבורר, הבורר לא פסק בהתאם לתנאים שנקבעו בהסכם הבוררות בין הצדדים, פסק הבוררות ניתן באיחור או היה מנוגד לתקנת הציבור.
עם כן נראה כי מטרת הליך הבוררות הינה להביא סכסוכים לידי סיום באופן המהיר והקל ביותר. יחד עם זאת חשוב להיות מיוצג על ידי עורך דין במסגרת הליך הבוררות בעל הבנה בתחום ובסדרי הדין על מנת לקבל את הייצוג הטוב ביותר. כמו כן קיימת חשיבות כי הבורר שימונה על ידי הצדדים יהיה בורר הבקיא בחוק ואף עו"ד וזאת חרף העובדה שהחוק מאפשר כיום לכל אדם לשמש כבורר.
רקפת דובריש לוי, עו"ד
אופיר טשורני ושות' משרד עורכי דין