רישיון יבוא
היבוא במדינת ישראל הינו חופשי. למעשה כל אדם המעוניין לייבא מוצרים למדינת ישראל רשאי לעשות זאת. יחד עם זאת, ישנם מוצרים אשר לא ניתן לייבא אותם למדינת ישראל ללא רישיון יבוא/ אישור יבוא.
פקודת היבוא והיצוא [נוסח חדש], התשל"ט-1979 (להלן: "הפקודה"), קבעה כי כל מי שרוצה לייבא מוצרים למדינת ישראל יזדקק לרישיון יבוא מתאים לכך או לפחות לאישור לייבאם לארץ. צו יבוא חופשי, התשע"ד-2014 (להלן – צו יבוא חופשי) אשר נחקק מכוח הפקודה, (להלן: "הצו") קבע כי כל אדם רשם לייבא מוצרים למדינת ישראל באופן חופשי למעט מוצרים אשר פורטו בתוספת הראשונה והשנייה לצו להם נדרש רישיון יבוא/ אישור יבוא.
הצו מסדיר את הדרישות בהן חייבים לעמוד מוצרים מיובאים מסוימים בשלב שחרורם מהמכס וזאת במטרה לפקח על איכות המוצרים ולשמור על בריאות ובטיחות הציבור.
כעיקרון, מותר לייבא מכל העולם בהתאם לתנאים מסוימים אשר קבועים בתוספת לצו בחוקים קונקרטיים אולם מדינת ישראל אוסרת לייבא ומגבילה את הסחר עם מדינות אויב, איראן סוריה ולבנון ( ראה לעניין זה פקודת המסחר עם האויב 1939).
היכן מנפיקים רישיון/ אישור
הרשות המוסמכת להנפקת רישיון נקבעת על פי סוג הטובים אותו מעוניינים לייבא לארץ. בצו לכל טובין מוגדרת רשות מוסמכת אליה שייך הטובין והיא האחראית להנפיק את הרישיון / האישור הדרוש לצורך ייבוא הטובין לארץ. לכל רשות יש את כמובן את התנאים והנהלים שלה להגשת הבקשה לקבלת הרישיון/ אישור.
דוגמאות לרשויות יכולות להיות למשל משרד הבריאות- אגף הרוקחות, משרד הבריאות- שירות המזון הארצי, משרד הכלכלה- מנהל התעשיות, משרד החקלאות- המרכז לסחר חוץ וכיו"ב.
רוב הרשויות המוסמכות יתנו החלטתם בדבר רישיון יבוא/אישור תוך 14 ימי עבודה מקבלת כל הדרוש לצורך הרישיון/ אישור. שירות המזון הארצי, אגף הרוקחות במשרד הבריאות, הרשות המוסמכת במשרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים יתנו החלטתם בדבר הרישיון/ אישור תוך 21 ימי עבודה מקבלת כל הדרוש לצורך הרישיון/ אישור.
תנאים מיוחדים
לכל סוג טובין אותו רוצים לייבא למדינת ישראל קיימות דרישות מסוימות לקבלת הרישיון/ אישור והן מפורטות בצו. חשוב להתעדכן כל פעם מחדש בצו היות והדרישות מתעדכנות לעיתים קרובות וחשוב להיות עם יד על הדופק.
כך למשל, בעניין יבוא מוצרי חשמל ואלקטרוניקה חלק מהמוצרים דורשים אישור עמידה בדרישות התקן הרשמי וזאת על פי בדיקת המוצרים במכון התקנים הישראלי.
ציוד רפואי- ישנה יחידת אמ"ר במדינת ישראל (אביזרים ומכשירים רפואיים), השייכת למשרד הבריאות והיא אחראית לתהליך הרישוי והאישורים הדרושים כשהיא בודקת ומפקחת על הציוד הרפואי המיובא/ מיוצא.
לעניין המיסים
כאשר עוסקים ביבוא למדינת ישראל המס על היבוא נגזר ממס ערך מוסף, מכס ומס קניה. ישנם סוגי טובין אשר ניתן בגינם פטור ממכס אולם הם עדין חייבים במס קניה ובמס ערך מוסף. חשוב לשים לב כי שיעור המכס נקבע לפי פרט המכס.
רקפת דובריש- לוי, עו"ד
טשורני ושות'- חברת עורכי דין
טל – 036091282