עולים חדשים
זכויות עולים חדשים:
מדינת ישראל מעודדת עליה של יהודים וקולטת מדי שנה כאלפי עולים חדשים. העולים החדשים זוכים לקבל מהממשלה מגוון זכויות אשר מסייעות להם להתחיל את חייהם ולהתמודד בקלות יותר עם קשיי ההסתגלות בעקבות המעבר. כל עולה חדש שמגיע אל מדינת ישראל על מנת להתיישב בה, זכאי לסיוע בתחומים שונים, עיקר הסיוע מוענק ע"י משרד העלייה והקליטה והוא מתבטא בהכוונה ובסיוע כספי.
הבסיס לכל הזכויות- מקורו בחוק השבות ("להלן: "החוק") אשר מעניק לכל יהודי באשר הוא את הזכות והאישור לעלות לישראל ולקבל בה מעמד של אזרח מכח החוק, במהירות יחסית. החוק קובע שכל יהודי, בן זוגו, ילדיו נכדיו ובני זוגם זכאים לעלות לישראל (פרט למספר חריגים). יש לציין, כי החוק אינו חל על בן זוג שאינו יהודי שהתחתן בישראל עם אזרח יהודי.
סיוע כלכלי: סל קליטה
- זכאות- א. מי שעלה לארץ לראשונה באשרת "עולה".
ב. מי שלא שהה בישראל תקופה רצופה/מצטברת של יותר משנתיים, ב3 השנים שקדמו לקבלת מעמד/זכאות "עולה".
- למי- סל הקליטה ניתן לעולים מכל ארצות העולם: מזרח אירופה, צפון אפריקה, אתיופיה, אסיה, דרום אפריקה, צרפת ומדינות מסוימות בדרום אמריקה.
כמו כן, ניתן לאזרח עולה (מי שנולד בחו"ל להורה אזרח ישראלי, והיה זכאי למעמד "עולה" על פי חוק השבות, אם לא היה אזרח ישראלי) ולקטין חוזר(מי שעזב את ישראל לפני גיל 14 בליווי הורה, או הצטרף להורה שהתגורר בחו"ל, וחזר לישראל לישיבת קבע בגיל 17 ומעלה, לאחר שהות בחו"ל של 4 שנים לפחות, ובעת חזרתו לישראל היה זכאי למעמד עולה לפי חוק השבות אם לא היה אזרח ישראלי).
- מטרה- הסיוע הכלכלי נועד לעזור לעולים החדשים בתקופת ההתארגנות ההתחלתית בישראל, והוא ניתן באופן הבא: בשלב הראשון ניתן לעולים (זוגות) בנמל התעופה: חלקו במזומן (2,500 ש"ח), חלקו בהפקדה בנקאית (3,800 ₪). יתר המענק הכספי, ניתן בשישה תשלומים חודשיים (4,800 ש"ח). בסך הכל: 35,100 ₪.
מומלץ לפתוח במיידית חשבון בנק משותף לשני בני הזוג באחד מהבנקים ולמסור את הפרטים במשרד העלייה והקליטה.
- תקופת הזכאות- בתוך שנהמיום קבלת מעמד "עולה".
מי שיצא לחו"ל, מפסיקים לשלם לו. ניתן לחדש את תשלומי סל הקליטה רק למי שחזר בתוך שנת העלייה הראשונה, ע"י בקשה לחידוש תשלומים במשרד העליה והקליטה שבמקום המגורים, ולשם כך להצטייד בדרכון עם חתימת תאריך הכניסה לארץ.
דיור
- זכאות- מותנית בהצגת תעודת זכאות תקפה, שהוצאה ע"י משרד השיכון. בתעודה נרשמים כל בני המשפחה שמבקשים סיוע בדיור במשותף והרשומים באותה תעודת עולה.
כדי לקבל תעודת זכאות, יש לפנות לאחד מהבנקים למשכנתאות או לאחת מ"חברות הסיוע בשכר דירה" ולהציג את המסמכים הבאים: תעודת עולה, תעודת זהות, תעודת נישואים (משפחות), אישור על שירות בצה"ל.
תעודת הזכאות מונפקת בדרך כלל לשנת אחת בלבד, ובכפוף לתקופת הזכאות כעולה.
- למי- עולים, אזרחים עולים, וקטינים חוזרים:
א. נמצאים בתקופת הזכאות לדיור כעולים.
ב. הם בעלי "תעודת עולה" בתוקף המוגדרים כ"חסרי דירה" (אם מתאריך ה- 01.06.71 אין ולא הייתה להם או לאחד מבני משפחתם, לחוד/ במשותף עם אחר, דירה או חלק בדירה בישראל בבעלות, בחכירה או בשכירות שחל עליה חוק הגנת הדייר).
- תחום הסיוע-
א. סיוע בשכר דירה
ב. משכנתאות לרכישת דירה בשוק הפרטי
(ג. דיור ציבורי (לאוכלוסיות מיוחדות בלבד
- תקופה- תקופת הזכאות לכל העולים היא 10 שנים מיום קבלת מעמד העולה, או זכאות כעולה.
- אופן קבלת הסיוע- הסיוע לשכר דירה עבור 12 החודשים הראשונים בארץ כלול בסל הקליטה. החל מהשנה השניה, יפקיד משרד הבינוי והשיכון את כספי הסיוע בחשבון הבנק.
תעסוקה:
- תקופת הזכאות- עולים: עד 10 שנים בארץ. תושבים חוזרים: עד שנתיים בארץ.
- למי- א. עולים ותושבים חוזרים בתקופת הזכאות, שהינם אקדמאים ובעלי מקצוע, שאינם עובדים במקצועם או שעובדים במשרות חלקיות ומעוניינים להגדיל את היקף עבודתם.
ב. עולים ותושבים חוזרים עם פוטנציאל שכר שאינו ממוצה. - השירותים שניתנים במרכז התעסוקה-
א. שירותי ייעוץ ואבחון תעסוקתי.
ב. עברית תעסוקתית.
ג. סדנה לחיפוש עבודה.
ד. עדכון מקצועי ע"י הכשרה מקצועית או ע"י קליטה לעבודה לניסיון למשך חודש.
ה. ליווי בתהליך ההשמה בעבודה.
ו. סיוע ביישום רעיונות ומימון מסוים למחקר ופיתוח למדענים
ז. סיוע בהקמת עסקים עצמאיים.
ח. סיוע לאמנים.
ט. סיוע בקורסים או מידע לבחינות הסמכה רשמיות וקבלת רישיונות עבודה.