הקמת עסק עצמאי בישראל
הקמת עסק עצמאי כרוכה בדרך כלל בהשקעה כספית וסיכונים כספיים ומשפטיים. לפני שמחליטים להתקדם עם הקמת עסק חשוב לבדוק את הכדאיות הכלכלית (תוכנית עסקית מעמיקה) , תקופת החזר ההשקעה, תזרים מזומנים צפוי מהעסק החדש והיבטים משפטיים ומיסויים.
מסגרת הפעילות העסקית – כעוסק עצמאי או הקמת חברה בע"מ
לשאלה זו אענה מהסוף, לאותם יזמים המעוניינים לנהל עסק עצמאי מומלץ בדרך כלל להתאגד כחברה בע"מ. הבעיה היחידה של צורת התאגדות זו שהיא יקרה יותר גם בהיבט של רישום החברה וגם לאחר בהתנהלות השוטפת כאשר שכר טרחת רואה חשבון ועורכי דין יקרה בהרבה משכר הטרחה הנגבה בגין התנהלות כעסק עצמאי.
לצורך רישום כעוסק מורשה לצורכי מע"מ נדרש להגיע לתחנת המע"מ האזורית עם המסמכים הבאים:
- תעודת זהות
- שיק מבוטל של חשבון הבנק של העוסק. חשוב לזכור שאם מדובר בחשבון משותף של בני זוג, נדרש אישור של בן הזוג השני לשימוש בחשבון בנק זה.
- טופס 821 – בקשה לרישום כעוסק מורשה.
- במידה וכותבת העסק החדש שונה מהכתובת הרשומה בתעודת הזהות, נדרש לספק הסכם שכירות או מסמך אחר הקושר את העסק או העוסק לכתובת המבוקשת.
- במידה וקיימים כמה שותפים הרוצים להירשם כעוסקים נדרש לצרף בנוסף אישור חשבון בנק משותף של השותפים. הרישום המשותף במרשמי מע"מ מאפשר דיווח מאוחד כשותפות (557) וכך עסק עצמאי מדווח כיחידה אחת.
- כל שותף נדרש לספק את כל המסמכים המפורטים להלן ולהגיע לתחנת המע"מ.
- במידה ונבחר רואה חשבון לעסק, ניתן לחתום על ייפוי כוח , וכך רואה החשבון ירשום את העוסק במע"מ.
- הרישום במס הכנסה נעשה לאחר מכן וכמובן במידה ומעסיקים עובדים נדרש לפתוח תיק ניכויים לעסק העצמאי בביטוח לאומי ומס הכנסה ניכויים.
- בעת הקמת עסק עצמאי נדרש להעריך את מחזור ההכנסות המשוער וזאת במטרה לקבוע את מעמד העוסק. באם צפוי מחזור שנתי נמוך מכ- 60,000 ₪ ניתן להירשם כעוסק פטור לצורכי מס ערך מוסף.
לצורך רישום חברה כעוסק מורשה נדרשים המסמכים הבאים:
- תעודת התאגדות.
- תקנון
- פרוטוקול זכויות חתימה ופרוטוקול מינוי מנהלים.
- טופס 821
- אישור חשבון בנק של החברה.
- אימות כתובת במידה וכתובת החברה שונה מהכתובת של הבעלים.
- צילום תעודת זהות של הדירקטורים.
- הרישום למס הכנסה נעשה לאחר באמצעות טופס 4436 אליו נדרש לצרף תעודת התאגדות ותקנון חברה. באמצעות טופס זה ניתן לפתוח תיק ניכויים משכר.