רישיון נותן שירותי מטבע
משרדינו עוסק בהנפקת רישיון נותן שרותי מטבע
חוק איסור הלבנת הון תש"ס- 2000 קובע בסעיף 11ג כי מי שמספק אחד או יותר מהשירותים הבאים הינו נותן שירותי מטבע וחייב ברישום במרשם נותני שירותי מטבע:
- המרת מטבע של מדינה אחת במטבע של מדינה אחרת.
- מכירה או פדיון של המחאות נוסעים בכל סוג של מטבע.
- קבלת נכסים פיננסים במדינה אחת כנגד העמדת נכסים פיננסים במדינה אחרת. החוק קובע כי נכסים פיננסים הינם- מזומנים, המחאות נוסעים, שקים, שטרי חליפין, שטרי חוב, ניירות ערך סחירים, אשראי או פיקדונות כספיים.
- החלפת שטרות כסף.
- ניכיון שקים, שטרי חליפין ושטרי חוב.
כמובן שגוף ציבורי שהוקם על פי חוק, תאגיד בנקאי, מבטח ועובד שכיר הנותן שירותי מטבע במסגרת עבודתו אצל מעביד שהוא נותן שירותי מטבע רשום אינם חבים ברישום במרשם.
החוק קובע כי כל מי שנותן שירותים כאמור לעיל חייב לפנות בבקשה מסודרת עם הטפסים הדרושים לרשם נותן שירותי מטבע-במשרד האוצר, על מנת לקבל רישיון לעסוק במתן שירותי מטבע ולמעשה להירשם במרשם. על הבקשה להיות מוגשת בטפסים הרלוונטיים בצירוף תצהירים מאומתים, מענם של הסניפים אותם המבקש מעוניין להפעיל, פרטי זיהוי של מנהלי הסניפים ופרטים רבים נוספים שהרשם בוחן באם ליתן למבקש הרישיון או לאו.
למעשה גם יחיד וגם תאגיד יכולים לקבל רישיון לעסוק במתן שירותי מטבע.
כאשר יחיד מבקש לקבל הרישיון עליו להיות בגיר ואזרח או תושב ישראל. במידה ומדובר בתאגיד על אחד מנושאי המשרה בתאגיד להיות בגיר ואזרח או תושב ישראל. עת מבקש להירשם תאגיד חוץ קיימת דרישה כי במדינה בה נרשם תאגיד החוץ קיימת חקיקה רלוונטית בנוגע לאיסור הלבנת הון וכי התאגיד נרשם כדין בישראל.
קיימת חשיבות לעברו הפלילי של מבקש הרישום ולמעשה קובע החוק כי מי שהורשע או מתנהלת כנגדו חקירה בעניין הלבנת הון או עשיית פעולה ברכוש אסור כאמור בסעיפים 3 ו-4 לחוק איסור הלבנת הון או ביצע עבירה שלדעת הרשם, מפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה הוא אינו ראוי לשמש כנותן שירותי מטבע ורשאי הרשם שלא לאשר למבקש רישיון נותן שירותי מטבע. הוראה זו חלה גם בתאגיד ובמידה ונושא המשרה בה הורשע כאמור לא יאפשר הרשם את הרישום.
הליך בדיקת הבקשה אצל הרשם יכול לקחת בין חודש ולחודשיים בשים לב לכך כי במידה ולמבקש עבר פלילי הבדיקה תהיה קפדנית יותר ותארך זמן ממושך יותר.
במידה ואישר הרשם את הבקשה לרישום יש לשלם אגרה שנתית בעבור הרישיון והרשם מפרסם את המבקש במאגר נותני שירותי מטבע של משרד האוצר וברשומות.
במקרה בו מסרב הרשם ליתן את הרישיון הוא ינמק את החלטתו וייתן למבקש הרישום הזדמנות לטעון טענותיו בפניו תוך 30 יום מהמצאת החלטת הרשם למבקש.
חשוב לדעת כי העוסק במתן אחד מהשירותים המצוינים לעיל ללא רישיון מהווה עבירה על חוק איסור הלבנת הון ומלבד קנס ניתן להטיל עליו גם שנה מאסר.
חובת הדיווח על בעל רישיון נותן שירותי מטבע
מי שהרשם התיר לו והעניק לו הרישיון האמור ייכנס מידית למאגר נותני שירותי המטבע ומרגע קבלת הרישיון מוטלות עליו חובות שונות.
החוק קובע כי על נותן שירותי המטבע קיימת חובת דיווח על כל שינוי בפרטים שנמסרו לרשם בין בדבר זהותו, נושאי המשרה בו, מקום הפעילות, באם חדל ליתן שירותי מטבע ו/או כל פרט אחר שהוא, והכל במועדים הקבועים בחוק.
בנוסף קיימת על נותן שירותי המטבע החובה לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים. על נותן שירותי המטבע לדווח הן על פעולות רגילות והן על פעולות בלתי רגילות.
דיווח על פעולות רגילות
על נותן שירותי המטבע לדווח על כל הפעולות הנ"ל באם שווי הפעולות עולה על 50,000 ₪:
- המרת מטבע של מדינה אחת במטבע של מדינה אחרת.
- מכירה או פדיון של המחאות נוסעים בכל סוג של מטבע.
- קבלת נכסים פיננסים במדינה אחת כנגד העמדת נכסים פיננסים במדינה אחרת.
- החלפת שטרות כסף.
- ניכיון שקים, שטרי חליפין ושטרות חוב.
דיווח על פעולות בלתי רגילות
על נותן שירותי המטבע לדווח על פעולות הנחזות בעיניו כבלתי רגילות. בפעולות בלתי רגילות אין המדובר ברשימה סגורה ולמעשה כל פעולה הנחזת כפעולה בלתי רגילה יש לדווח עליה. הרשות נקבה במספר פעולות הנחזות כפעולות בלתי רגילות כגון:
- פעילות שנראה כי מטרתה לעקוף את חובת הדיווח.
- נראה כי מבקש השירות אינו מקבל השירות על אף שהצהיר כי הוא מבצע את הפעולה עבור עצמו.
- קבלת נכסים פיננסים במדינה אחת כנגד העמדת נכסים פיננסים במדינה אחרת, כאשר צד אחד של העסקה, מקור או יעד, אינו מזוהה בשם ומספר זהות.
- שירות המטבע שניתן אינו אופייני, לדעת נותן שירותי המטבע, למקבל השירות.
מאמר זה אינו מכסה את כל החובות החלות של נותן שירותי המטבע וקיימים נהלים רבים ונוספים שעל נותן שירותי המטבע לעבוד לפיהם.