עבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה
כותבת – רקפת דובריש-לוי, עו"ד
אופיר טשורני ושות' עורכי דין.
מדינת ישראל בעשורים האחרונים רואה בעבירות המס (פקודת מס הכנסה וחוק מס ערך מוסף) עבירות חמורות ביותר. כמו כן ניתן לשים אצבע כי מגמת בתי המשפט הינה להחמיר עם עברייני מס ולהטיל עליהם עונשי מאסר בפועל וקנסות גבוהים. יחד עם זאת במקרים בהם הוסר המחדל בית המשפט יבחן הדברים באור שונה שכן הסרת המחדל מקטינה את הנזק שנגרם לקופת המדינה ובית המשפט יטה יותר לקבל הסדרי טיעון.
קיימת חשיבות רבה לנאשם בעבירות הנ"ל להיות מיוצג על ידי עו"ד מומחה בתחום.משרדנו בעל נסיון רב בייצוג מול רשויות המס בישראל: מס הכנסה, מס ערך מוסף ומיסוי מקרקעין ולמעשה מתמחה בתחום המיסים בהיבטים אזרחיים ופליליים. כמו עו"ד אופיר טשורני מוסמך כעו"ד וכרו"ח.
להלן סקירת העבירות:
עבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה:
עבירה זו הינה העבירה המהותית והחמורה ביותר, זוהי עבירת פשע המייחסת לעבריין העלמת הכנסה בכוונה ובזדון כדי להתחמק מתשלום המס.
אדם אשר מתחמק או מסייע להתחמק מתשלום המס דינו שבע שנות מאסר וקנס לפי סעיף 61(א)4 וניתן להגדיל את הקנס או להטיל את שני העונשים יחדיו.
סעיף זה כולל בתוכו חמישה סעיפי משנה, חלופות שונות, המתייחסות להשמטת דו"ח, תרשומת כוזבת, תשובה או פנקסי חשבונות כוזבים וכן הצגת מסמכים כוזבים (הסעיף הוא רחב ומכיל פעולות רבות אסורות).
רבים מגדירים עבירה על פי סעיף זה כעבירה התנהגותית שהשלמתה אינה מותנית בהשגת התוצאה האסורה של השמטת הכנסה בפועל. מדובר בסעיף שתכליתו לאסור את עצם המעשים המפורטים בו, במידה ונועדו למטרות התחמקות ממס-כך שבעצם בבדיקת קיומה של עבירה על פי סעיף זה יתמלא היסוד העובדתי עם ביצועו של המעשה או המחדל האסור אשר בגינו תופר קיומה של החובה על פי דיני המס.
הסעיף בא להעניש את הנישום העושה מעשה זדוני וגם את העוזר לו בביצוע המעשה אותו יראו כעבריין עיקרי.
עמדת הפסיקה בעבירות על סעיף 220 לפקודת מס הכנסה היא שהעונש הראוי הינו עונש מאסר בפועל, וממנו ניתן לסטות רק אם קיימות נסיבות מיוחדות ובלתי רגילות לקולא. לציין כי הפסיקה אף דוגלת בהטלת עונש קנס גבוה בנוסף על עונש המאסר.