חברה משפחתית
סעיף 64 לפקודת מס הכנסה.
חברה משפחתית הנה חברת יחיד או חברה שכל בעלי מניותיה קרובים, בני משפחה אחת. במידה ובשנת מס מסוימת מבקשת החברה להפוך לחברה משפחתית, נדרש להודיע לפקיד השומה 30 ימים לפני תחילת שנת המס בה רוצים להיחשב כחברה משפחתית.
סעיף 64 לפקודה מאפשר להתאגד כחברה בע"מ ולהמשיך להיות ממוסה במישור היחיד, במקרים רבים קיימים יתרונות לצעד זה כך שאפשר ליהנות מיתרונות של חוק החברות ולהמשיך להיות ממוסה במישור היחיד.
לאחר שהפכה החברה לחברה משפחתית לפי סעיף 64 לפקודת מס הכנסה, הכנסתה החייבת והפסדיה מועברים לנישום המייצג שהוא בעל המניות הגדול בחברה. ייחוס ההכנסות לנישום המייצג מאפשר להחיל את שיעורי המס החלים על יחיד, על ההכנסה שנובעת מפעילות החברה המשפחתית.
לצורך העניין במידה ולחברה נבעו הפסדים באותה שנת מס, ולנישום המייצג הכנסה חייבת, ניתן לבצע קיזוז הפסד החברה מול ההכנסה החייבת של הנישום וכך להקטין את חבות המס.
חשוב לזכור שעצם הפיכתה של החברה לחברה משפחתית אינו משפיע על מעמדה המשפטי על פי חוק החברות והיותה חברה בערבון מוגבל. הדבר היחיד שמשתנה הנו אופן מיסוי החברה , מעבר ממס חברות למיסוי יחיד.
חשוב לשים לב לעניין תשלומי ביטוח לאומי במידה והכנסות החברה מיוחסות לנישום המייצג, על הכנסת חברה אין ביטוח לאומי בעוד שבגין הכנסות חייבות של היחיד משולם ביטוח לאומי.
גם לעניין חלוקת דיווידנד בין חברות שהרי לא קיים מס בגין חלוקת דיווידנד זו, במידה והחברה הופכת לחברה משפחתית מתחייב הדיווידנד שחולק מחברה במס כאילו חולק לנישום המייצג ויחול עליו מס בשיעור 20%-25% תלוי בהחזקותיו בחברה.
בפסק דין עצמון דנו בסוגיית פטור בגין השכרת דירת מגורים בבעלות חברה כאשר החברה הפכה למשפחתית.
בפס"ד עצמון בית המשפט דן בשאלה – האם יחול הפטור על הכנסה מדמי שכירות למגורים החל על יחיד גם על חברה משפחתית, שהכנסותיה מדמי שכירות יוחסו ליחיד – הנישום המייצג. בית המשפט קבע, כי סעיף 64א לפקודת מס הכנסה (הקובע את הסדרי המיסוי של חברה משפחתית) יוצר פיקציה משפטית, לפיה מיוחסות הכנסות החברה ליחיד, על כל המשתמע מכך. לכן, אישיות היחיד "מולבשת" על החברה. לאור האמור נדחתהעמדת פקיד השומה, ונקבע כי יש לתת לנישום המייצג פטור ממס בגין הכנסות החברההמשפחתית מדמי השכירות בשל השכרת הדירה שבבעלותה למגורים (כאילו הוחזקה הדירה בבעלותו ישירות
אופיר טשורני, עו"ד (רו"ח)