כופר בעבירות מס
סעיף 221 לפקודת מס הכנסה [נוסח משולב], התשכ"א-1961 וסעיף 121 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו 1975, קובעים את האפשרות כי רשויות המס ימירו את עבירות המיסים אשר בצע עבריין בתשלום כופר כך שהליך הכופר משמש כמעין חלופה להליך פלילי . הטלת הכופר נעשית בעיקר כאשר מדובר בעבירות מס מהותיות.
למעשה רשות המיסים בעלת סמכות להמיר העמדה לדין של נאשם ולקבוע כי הוא ישלם כופר כסף. כופר זה מפסיק כל הליך שהתנהל כנגד הנאשם ואף במקרה בו הנאשם עצור הוא ישוחרר ממעצרו במידה ושילם כופר כסף. כמובן שיש לשים לב כי תשלום הכופר אינו בא במקום סכום המס אותו חייב הנישום לשלם.
חשוב לשים לב כי תשלום הכופר אינו מוחק את העבירה. אומנם כנגד אותו נאשם לא יוגש כתב אישום אך היה והנאשם יסור בשנית לדרכו הקלוקלת ייזקף הדבר לחובתו ולא יראו נאשם זה בעין יפה שכן במקום לאחוז ההזדמנות בשתי ידיו ולשוב לדרך הישר בחר לשוב ולבצע אותן עבירות.
היות וסוגית הכופר עוררה שאלות רבות במהלך השנים, הוקמה בשנת 2004 ועדה לצורך קביעת שיקולים מנחים בהטלת כופר בעבירות מס. הועדה הוציאה הנחיות לבעד ונגד הטלת כופר.
שיקולים בעד הטלת כופר כסף
- קולת העבירה- יש לבחון מהי מידת אשמתו של העבריין בביצוע העבירה על סמך המלצת הרשות החוקרת, מהו ההיקף הכספי של העבירה אם קטן יחסית הנטייה תהיה להסכים על הטלת כופר.
- בחינת פסיקת בית המשפט במקרים דומים- יש לבדוק מהי עמדת הפסיקה בנוגע לעבירה שאותה בצע הנאשם אל מול המקרה הנדון.
- מצבו האישי של העבריין- במקרים בהם מדובר בעבריין מבוגר, סובל ממחלה קשה או נכות, עבריין אשר חווה אסון אישי או שהמצב בביתו אינו יציב וקיימים בני משפחה רבים התלויים בו וזקוקים לו הנטייה תהיה לאשר הטלת כופר כסף.
- יש לבחון מהו העניין הציבורי בהבאת העבריין הספציפי לדין תוך בחינה האם הנזק מניהול המשפט יעלה על התועלת שתצמח ממנו. כמו גם מהו משקל ההרתעה והעומס המוטל על מערכת המשפט.
- הסרת המחדל- על ידי תשלום דוחות או תשלומי המס שלא שולמו.
- עוד קובעת הוועדה כי במקרים חריגים בלבד ניתן לקחת בחשבון גם את מידת שיתוף הפעולה של העבריין בחקירתו, עיוות דין שנגרם לעבריין למשל בשל חלוף זמן רב ותרומתו של העבריין לציבור.
שיקולים נגד הטלת כופר כסף
- רצידיביסט- עבריין אשר ביצע מעשים דומים בעבר או שבעבר כבר שילם העבריין כופר כסף בגין עבירות דומות .
- חומרת העבירה- בוחנים האטם ההיקף הכספי של העבירה גדול יחסית, משך ביצוע העבירה.
- אי הסרת המחדל- אי הסרת המחדל יכול להיות שיקול בעל משקל רב בקביעה כי כנגד העבריין יוגש כתב אישום ולא יוטל עליו כופר כסף.
- מקרים בהם מדובר בתחומים בהם קיימת חובת אמון או חובת נאמנות הנטייה תהיה לא לאפשר הטלת כופר כסף.
- ענפים בהם העבירות הפכו להיות "מכת מדינה" בד"כ לא יטילו כופר כסף על מנת לנסות ולמגר התופעה וליצור הרתעה.
- לעבירת המיסים התווספו עבירות נוספות מדיני העונשין.
הכופר יקבע על ידי הועדה הממונה לכך. למעשה, קיימות שתי ועדות לטיפול בכופר האחת ועדת כופר רגילה והשנייה ועדת כופר עליונה כאשר ועדת הכופר העליונה תטפל במקרים חמורים שיטתיים וסבוכים יותר, וכאשר העלמת ההכנסות עומדות על למעלה מ- 100 אלף דולר.
קיימת חשיבות גבוה כי הנישום יהיה מיוצג במהלך עדות הכופר על ידי עו"ד המתמחה בתחום הנ"ל.
רקפת דובריש-לוי, עו"ד
אופיר טשורני ושות' משרד עורכי דין