חלפנות כספים–
חלפנות כספים כשמה כן היא, החלפה של כספים בין החלפן לציבור. חלפנות כספים מתבטאת במספר אופנים:
1. המרת מטבעות של מדינות שונות, או בשפת הרחוב "צ'יינג'" ( CHANGEׁ), הנה פעילות של החלפת מטבע מסוים במטבע האחר. החלפן מרוויח מהעמלה שגובה עבור המרת המטבעות ולעיתים מרוויח באמצעות מכירת המטבע בשער גבוה יותר מזה שקנה אותו.
2. מתן הלוואות בריבית
3. ניכיון שיקים- תשלום במזומן עבור המחאה עתידית (שיק עם תאריך עתידי) תמורת עמלה.
פעולות אלה הן המרכזיות בחלפנות כספים ולמעשה בשפה המשפטית חלפנות כספים נקראת "מתן שירותי מטבע".
בשנת 2002 המחוקק הגביל את כל מי שמעוניין לעסוק בחלפנות כספים ו/או כבר עסק בה, וחייב את החלפן להוציא רישיון לעסוק בחלפנות כספים בהתאם לקבוע בחוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000 (להן:"החוק").
כפי שציינו חלפנות כספים בעגה המשפטית נקראת מתן שירותי מטבע.
בס' 11 ג' לחוק מפרטים על מי חלה החובה להוציא רישיון למתן שירותי מטבע-
כל יחיד בגיר ו/או תאגיד המתעסק בפעילויות הבאות:
1. המרת מטבע של מדינה אחת במטבע של מדינה אחרת;
2. מכירה או פדיון של המחאות נוסעים בכל סוג של מטבע;
3. קבלת נכסים פיננסיים במדינה אחת כנגד העמדת נכסים פיננסיים במדינה אחרת;
4. החלפת מטבע;
5. ניכיון שיקים, שטרי חליפין ושטרי חוב;
6. שירותי ניכיון כהגדרתם בסעיף 7א לחוק הבנקאות, לרבות ניכיון כרטיסי חיוב;
7. מסירת נכסים פיננסיים כנגד מטבע, לרבות העברת כספים בין חשבונות;
8. מסירת נכסים פיננסיים לאדם כנגד המחאת זכותו של אותו אדם לקבל נכסים פיננסיים מאחר לרבות "פקטורינג".
"נכסים פיננסיים" – מזומנים, המחאות נוסעים, שיקים, שטרי חליפין, שטרי חוב, ניירות ערך סחירים, אשראי או פיקדונות כספיים.
יחד עם זאת שימו לב, בשנת 2016 המחוקק החליט להוציא חוק חדש, חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), תשע"ו-2016 (להלן:"החוק החדש"). החוק החדש חולש על תחום נותני שירותי מטבע וחלפנות הכספים ולמעשה בא לגדור בתוכו את כל תחום מתן השירותים הפיננסים הנהוגים בשוק. החוק החדש מביא הגבלות חדשות, ופיקוח הדוק יותר בתחום הפיננסי.
אם אני מעוניין לעסוק בחלפנות כספים ו/או ליתן שירותי מטבע, מה עליי לעשות נכון לעכשיו?
נפריד בין שני מצבים:
מצב ראשון-
אני מעוניין לעסוק בתחום השירותים הפיננסיים, כלומר חלפנות כספים ו/או כל הפעולות המנויות במתן שירותי מטבע ואין לי רישיון למתן שירותי מטבע וכן לא עסקתי בכך קודם לכן. בסיטואציה כזאת אדם/תאגיד נמצא תחת חסות החוק החדש וצריך לפנות להוצאת רישיון למתן שירותים פיננסיים על מנת לפעול בתחום.
שימו לב כי הרישיון החדש מכיל בתוכו סוגים שונים של רישיונות בהתאם לתחום הפעילות בה תרצו לעסוק ובהתאם לסכומים המועברים. פירוט על החוק החדש וסוגי הרישיונות תוכלו למצוא באתר שלנו.
מצב שני-
אני עוסק ותיק בתחום שירותי המטבע, כלומר עסקתי ערב תחילת החוק החדש במתן שירותים פיננסיים בין אם שירות בנכס פיננסי ובין אם במתן אשראי, ו/או יש בידי רישיון קיים לעסוק במתן שירותי מטבע.
במצב כזה, אם אני עוסק במתן שירותי אשראי- ניכיון שיקים/שטרות ומתן אשראים בכל מיני צורות כמפורט בס' 1 לחוק החדש, אזי עלי להגיש בקשה חדשה להוצאת רישיון לעסוק בשירותים פיננסים בהקדם האפשרי ולמעשה עד ליום 1.6.2017.
אם אינני עוסק במתן שירותי אשראי וגם לא אעסוק בעתיד הנראה לעין, אלא הנני עוסק במתן שירות בנכס פיננסי ויש ברשותי רישיון למתן שירותי מטבע אוכל להגיש בקשה חדשה להוצאת רישיון למתן שירותים בנכס פיננסי עד ליום 1.6.2018.
אבל- אם הנני עוסק במתן שירותים בנכס פיננסי, ואין ברשותי רישיון למתן שירותי מטבע אזי הנני מחויב להגיש במידי בקשה חדשה להוצאת רישיון למתן שירותים בנכס פיננסי!
מידע נוסף אודות "מתן שירותי מטבע" וכן "נותני שירותים פיננסים" ניתן למצוא באתרנו.
ניתן לתאם פגישה לייעוץ לצורך הוצאת רישיון לעסוק בשירותים פיננסים (חלפנות כספים, שירותי מטבע) במשרדנו, במספר- 03-6091282.