פיצויי פיטורים
פוטרתם מהעבודה? התפטרתם מהעבודה? אז מה באמת מגיע לכם במסגרת חוק פיצויי פיטורים תשכ"ג- 1963. לפניכם מאמר הסוקר את הזכאות לפיצויי פטורים. יחד עם זאת מומלץ ורצוי להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום דיני העבודה על מנת לוודא שתקבלו את מלוא הכספים להם אתם זכאים בהתאם להוראות החוק.
לעניינו…
סעיף 1 לחוק קובע כי עובד אשר השלים שנת עבודה (12 חודשים) אצל אותו מעסיק יהיה זכאי לקבל ממעסיקו, באם יפוטר פיצויי פיטורין. לקביעה זו קיימים חריגים כמו למשל מקרה בו גנב העובד מהמעסיק ובשל כך פוטר, אותו עובד לא יהיה זכאי לקבל את פיצויי הפיטורים.
מקרים בהם פוטר העובד ממש בקרוב למועד השלמת שנת העבודה הראשונה יראו אותו כאילו נעשו על מנת להתחמק מתשלום הפיצויים ויזכו את העובד בפיצויים אלא אם יוכיח המעסיק אחרת.
לצד זאת ישנם מקרים נוספים בהם העובד התפטר אך עדין ייחשב כמפוטר ויהיה זכאי לפיצויי פיטורים- התפטרות בדין מפוטר.
– עובד שהתפטר בשל הרעת תנאי העסקתו.
– עובדת אשר ילדה ובוחרת להתפטר ולטפל בילד.
– מעבר לישוב חקלאי מישוב שאינו חקלאי או לישוב פיתוח או התנחלות (בהתאם לקריטריונים מסוימים).
– מצב רפואי של העובד או של בן משפחתו (בהתאם לקריטריונים מסוימים).
– מעבר עיר מגורים (בהתאם לקריטריונים מסוימים).
– עובד שנפטר- השארים יהיו זכאים לפיצויי פיטורים.
– עובדת ששוהה במקלט לנשים מוכות.
– אי חידוש חוזה עבודה לתקופה קצובה על המעסיק.
במסגרת החוק החל משנת 2008 חייב המעסיק להפריש מידי חודש חלק מהפיצויים לתוך הביטוח הפנסיוני של העובד. במידה והמעסיק חפץ בכך הוא יכול אף להפריש את מלוא סכום הפיצויים לתוך הביטוח הפנסיוני של העובד ואז במקרה של פיטורים הפרשות אלה יבואו במקום פיצויי הפיטורים.
אילו רכיבים נכללים בעת חישוב פיצויי פיטורים
החוק והתקנות לו קובעים כי בעת חישוב פיצויי פיטורים יובאו הרכיבים הבאים בחשבון: שכר יסוד, תוספת ותק, יוקר המחייה, תוספת משפחה, תוספת מחלקתית ותוספת מקצועית.
יחד עם זאת ישנם מקרים כי חלק ניכר משכרו של עובד מבוסס על בונוסים או עמלות ובשל כך קובעת תקנה 9 כי על מנת לכלול את רכיב הבונוס/עמלה יש לבחון את מהות הבונוס/עמלה ורק במקרה בו יימצא כי הבונוס/ עמלה מהווים בפועל חלק משכר היסוד הם יבואו במסגרת חישוב הפיצויים. למעשה, רק תשלום אשר אינו מותנה בתנאי או בגורם מיוחד יהווה חלק משכר היסוד ויילקח בחשבון בעת חישוב פיצויי הפיטורין.
מה לא נכלל- שעות נוספות, משכורת 13, דמי הבראה. אחזקת טלפון / רכב ונסיעות. יחד עם זאת אם יוכח על ידי העובד כי המעסיק האמיר אחד מהתשלומים הנ"ל באופן שאינו פרופורציונאלי והכל בכדי להימנע מתשלום פיצויים נרחב יכול בית משפט לקבוע כי רכיב זה גם יכלל במסגרת תשלום פיצויי הפיטורים.
שיעור הפיצויים
שיעור פיצויי הפיטורים שישולם לעובד שפוטר הוא שכר חודש אחד לכל שנת עבודה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה . השכר המחושב לפיצויים הוא השכר האחרון אותו קיבל העובד. החוק , הפסיקה והתקנות קבעו את שיעור הפיצויים גם למקרים אחרים בהם אין המדובר בעובד בשכר חודשי:
– כפי שציינו לעיל עובד בשכר חודשי יחושבו פיצויי הפיטורים בהתאם לשכר האחרון של העובד.
– עובד בשכר קבלני הפיצויים יחושבו כדלקמן- ממוצע שכר של 12 חודשי העבודה האחרונים.
– עובד שחל שינוי בתנאי העסקתו (מדובר בשינוי מהותי)- ההתחשבנות לצורך חישוב פיצויי פיטורים תעשה פרטנית לכל תקופה על פי השכר האחרון ששולם באותה תקופה.
– עובד בשכר שעתי או עובד בשכר יומי- חישוב פיצויי הפיטורין יעשה ע"פ מספר השעות או הימים הממוצע לחודש ב-12 החודשים האחרונים כאשר שכר הבסיס הינו השכר האחרון (בתנאי שלא הופחת).
מתי משלמים פיצויי פיטורים
פיצוי פיטורים ישולמו או ביום הפסקת יחסי העובד מעביד או מועד שנקבע במסגרת הסכם קיבוצי או צו הרחבה שחל על העובד והמעסיק לפי המאוחר.
איחור מעל 15 ימים בתשלום פיצויי הפיטורים ייחשב להלנת פיצויי פיטורים והעובד יהיה זכאי לקבלת פיצויי הלנה, (עד 35% ריבית) בנוסף על תשלום הפיצויים בהתאם להוראות חוק הגנת השכר התשי"ח- 1958, בפיצויי הלנה.
לתיאום פגישה אנא צור קשר 03-6091282
רקפת דובריש -לוי, עו"ד