הזכות לפיצוי פיטורין קבועה בחוק פיצוי פיטורין תשכ"ג- 1963
הזכאות לקבלת פיצויי פיטורין ניתנת לעובד שעבד שנה אחת ברציפות או יותר והסתיימה העסקתו או בשל פיטוריו או בשל התפטרותו בנסיבות מיוחדות המנויות בחוק- התפטר בדין מפוטר, ו/או עובד עונתי שעבד שתי עונות בשתי שנים רצופות אצל אותו מעסיק.
כמו כן עובד ששעבד מעל 11 חודשים ופוטר תוך כוונה להימנע מתשלום פיצויים יהיה זכאי אף הוא לתשלום הפיצויים.
גובה פיצויי הפיטורין יהיו בגובה השכר של חודש אחד לכל שנת עבודה. הפיצויים יחושבו כך שהמשכורת החודשית האחרונה של העובד מוכפלת במספר שנות הוותק של העובד. אולם עובד שעובד על פי שכר שעתי, יקבל פיצויים לפי ממוצע שעות העבודה שלו בחודש, ב-12 חודשי העבודה האחרונים שלו. חשוב לציין את סעיף 14 לפיו במידה והמעביד הפקיד לקופת פיצויים אישית של העובד 8.333% משכר העובד, ברמה חודשית , יחושב תשלום הפיצויים על פי ההפקדות בקופת הפיצויים.
עובד שחלק משכרו מורכב מעמלות – יקבל כחלק מתשלום הפיצויים גם סכום ממוצע של העמלה ששולמה לעובד ב 12 החודשים האחרונים לעבודתו.
זכות הפיצויים מתגבשת רק עם סיומם של יחסי העבודה בין הצדדים.
על מנת שעובד יהיה זכאי לקבלת פיצויי פיטורין נדרשים קיומם של יחסי עובד מעביד.
ישנם מקרים המנויים בחוק שעובד יהיה זכאי לקבלת פיצוי פיטורין על אף שהוא זה שהתפטר מעבודתו והעובד ייחשב כמי שהתפטר בדין מפוטר :
- עובד שנפטר, ישלם המעביד לשאיריו, פיצוי פיטורין כאילו פוטר העובד.
- עובד שהפסיק עבודתו עקב פשיטת רגל ואו פטירה של המעביד זכאי לפיצוי פיטורין.
- עובד המתפטר עקב מעבר דירה (בהתאם לתנאים המנויים בחוק) זכאי לפיצוי פיטורין.
- התפטרות עקב הרעה מוחשית בתנאי עבודתו או נסיבות אחרות שלא ניתן להמשיך לעבוד בהן- כגון הלנת שכר מתמשכת, יחס מחפיר ואינו הולם לעובד ומקרים רבים נוספים.
- התפטרות עקב שהיה במעון לנשים מוכות.
- התפטרות תוך 9 חודשים ממועד הלידה על מנת לטפל בילד.
על פי החוק ובהתאם לכך שבין העובד למעביד לא קיים הסכם אישי או קיבוצי האומר אחרת מועד התשלום של פיצוי הפיטורין יהיה ביום סיום העבודה.