פיטורי עובדת בהריון
קסם ההיריון והלידה מהול בפחד מפיטורים במקום העבודה . שאלות רבות מציפות נשים בהריון או אחרי לידה בדבר עבודתם, זכויותיהם וחובותיהם. חשוב מאוד לדעת מה הן האפשרויות והתנאים הקבועים בחוק ולהתייעץ עם עו"ד בטרם החלטות הרות גורל.
במאמר זה אסקור בקצרה את הזכויות והחובות של עובדת בהריון ולאחר לידה.
חוק עבודת נשים תשי"ד- 1954 (להלן: "החוק"), מדבר על זכויותיה של אישה הרה ולאחר לידה. החוק קובע כי אסור לפטר עובדת בהריון אשר עובדת אצל המעסיק 6 חודשים ויותר ללא קבלת אישור ממשרד הכלכלה (עליו נפרט בהמשך). יחד עם זאת חל איסור לפטר עובדת אשר עבדה פחות מ-6 חודשים כשהסיבה לפיטוריה היא עצם היותה בהריון. חשוב להדגיש פיטורי עובדת הרה ללא היתר כדין ממשרד הכלכלה יזכו את העובדת בפיצויים והיא אף תוכל להגיש כנגד המעסיק תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
היתר לפיטורי עובדת בהריון.
מעסיק המבקש לפטר עובדת הרה אשר עובדת אצלו מעל 6 חודשים צריך לפנות בבקשה להיתר פיטורים לאגף ההסדרה במשרד הכלכלה. על המעסיק לפרט ולנמק בבקשה את הסיבות לבקשתו לפיטורי העובדת ולצרף אסמכתאות מתאימות לכך. על המעסיק להעביר לעובדת עותק מכל מסמך הקשור לבקשה, המדובר בהליך שקוף בו יש להמציא כל מסמך לעובדת עוד בטרם מועבר למשרד הכלכלה.
לעובדת זכות תגובה בכתב לבקשת המעסיק לפטרה.
לאחר פתיחת הבקשה תינתן זכות הן למעסיק והן לעובדת להשמעת גרסתם בפני נציג משרד הכלכלה. היא הגעת מי מהצדדים ללא כל הודעה מראש תחשב כוויתור על זכותם להשמיע דבריהם.
לרוב החלטה בבקשה תינתן תוך 20 ימי עבודה מפתיחת הבקשה למעט מקרים חריגים. המדובר בהליך מהיר ככל האפשר.
ישנים מקרים נוספים הקשורים להיריון ולידה המחייבים את המעסיק לפנות למשרד התמ"ת בבקשה להיתר פיטורים:
– הריון
– עובד/ת הנמצאים בתקופה של 60 ימים לאחר חופשת הלידה.
– עובד/ת שיצאו לחופשה ללא תשלום מתום חופשת הלידה ועד ל- 60 ימים לאחר חזרתם לעבודה.
– עובדת מניקה (במקרים מסוימים).
– עובד/ת העוברים טיפולי פוריות בתקופת העדרם ובתקופה של 150 ימים לאחר תום ההיעדרות.
– עובדת הנעדרת מעבודתה בשל שהייתה במקלט לנשים מוכות (ו 90 ימים לאחר היעדרותה).
– היעדרות העובדת בשל מצב רפואי בעקבות ההיריון ולאחר הלידה ועד 60 ימים מיום חזרתה לעבודה.
מתי כן יינתן היתר לפטר עובדת הרה?
אומנם לא קיימים מקרים רבים בהם ייתן משרד הכלכלה היתר לפטר עובדת בהריון אך ישנם מקרים ספציפיים בהם יינתן ההיתר, למשל:
– מקרים בהם הבקשה לפטר את העובדת אינה קשורה בהריון כי עם קשורה לטיב עבודתה של העובדת. במקרה כזה על המעסיק יהיה להוכיח כי העובדת אינה מקצועית וכי היא גורמת לו נזקים כלכליים ותדמיתיים.
– כאשר העובדת מועלת באמון המעסיק. המעילה יכולה להיות במספר דרכים ולאו דווקא רק כספית. כך למשל עובדת אשר חושפת סודות עסקיים / מסחריים של המעסיק ייחשב הדבר גם כמעילה וכעילה לבקש היתר לפטר את העובדת.
– מקרה נוסף הוא מקרה בו העסק של המעסיק המבקש לפטר עובדת הרה קורס ומוגדר כפושט רגל או כחדל פירעון.
חשוב לשים לב החוק ומשרד הכלכלה הבוחן באם ליתן היתר לפיטורי עובדת בהריון יבחנו לעומק את הבקשה להיתר פיטורי עובדת בהריון. רק לעיתים נדירות ייתן משרד הכלכלה היתר לפיטורי עובדת בהריון שכן המגמה היא להגן על נשים בהריון ולאחר לידה. כך למשל, גם עובדת אשר פוטרה והמעסיק לא ידע בעת מועד הפיטורים כי היא בהריון ייאלץ המעסיק לפנות למשרד הכלכלה בבקשה לקבל היתר לפטר העובדת וגם אז רוב הסיכויים כי משרד הכלכלה לא יתיר את פיטורי העובדת.
גם עובדת אשר פוטרה ממש בסמוך לסיום 6 חודשים אצל המעסיק ובמהלך ימי ההודעה המוקדמת חלפה חצי שנה- ייאלץ המעסיק לפנות בבקשה להיתר פיטוריה ממשרד הכלכלה.
פיטורים שלא כדין
במקרה בו המעסיק פיטר עובדת בהריון ללא בקשת היתר ממשרד הכלכלה ולא בהתאם להוראות החוק יכולה העובדת לתבוע פיצויים מהמעסיק בגובה השכר וההטבות להן הייתה זכאית לו לא הייתה מפוטרת. עוד יכולה העובדת להגיש תלונה כנגד המעסיק ליחידת האכיפה של דיני עבודה.
פגיעה בהיקף המשרה
גם כאן זוכה העובדת להגנה מכוח החוק הקובע כי לא ניתן לפגוע בהיקף משרתה של אישה הרה ללא היתר משרד הכלכלה. האיסור חל גם על פגיעה בהכנסתה של העובדת. לציין כי משרד הכלכלה לא יעניק היתר לפגיעה בהיקף המשרה של אישה הרה מקום בו הפגיעה בהיקף נובעת מעצם היות העובדת בהיריון ולא על פי בקשת העובדת.
פיטורי עובדת בהריון טרם מלאו 6 חודשים בעבודה
החוק מאפשר למעסיק לפטר עובדת הרה טרם עבדה אצל המעסיק מעל לששה חודשים ללא בקשה להיתר ממשרד הכלכלה. יחד עם זאת החוק והפסיקה מבהירים, באופן אשר אינו משתמע לשתי פנים, כי אין לפטר עובדת הרה אשר טרם עבדה אצל המעסיק מעל לששה חודשים במקרה בו סיבת הפיטורים נעוצה בעובדה כי העובדת הרתה.
למעשה, פיטורים בשל היות העובדת הרה מהווים אפליה פסולה ונוגדים את חוק שוויון הזדמנויות בעבודה תשמ"ח- 1988.
במקרים בהם פוטרה העובדת בשל היותה בהריון היא תהיה זכאית לתבוע מהמעסיק פיצויים הכוללים שכר אשר היה אמור להשתלם לה עד יום הלידה בתוספת דמי הלידה שלהם לא תהיה זכאית בעקבות פיטוריה.
פיטורים לאחר לידה
חשוב לשים לב כי אין לפטר עובדת אשר שבה לעבודתה לאחר חופשת לידה או חל"ת למשך 60 ימים מיום חזרתה. כמו גם אין המעסיק יכול לשלם לעובדת בגין 60 ימים אלה ולהותירה בבית כי עם חלה החובה כי העובדת תגיע לעבודתה ותבצעה.
התכלית העומד בבסיס הוראה זו היא לאפשר לעובדת להוכיח את עצמה בפני מעסיקה וכן לאפשר לה להשתלב בעבודתה מחדש כך שהמעסיק יבחן בשנית את פיטוריה. עסקינן באיסור מוחלט. לא זו אך זו, במסגרת 60 הימים אין המעסיק יכול להודיע על פיטורי העובדת ולכלול בהם את ימי ההודעה המוקדמת בהם הוא חייב.
רקפת דובריש- לוי, עו"ד
טשורני ושות'- חברת עורכי דין
03-6091282