מיסוי בינלאומי – חברת משלח יד זרה
(חמי"ז) סעיף 5(5) לפקודה וחוזר מס הכנסה לעניין הדגרת משלח יד מיוחד
תושבי ישראל רבים מחזיקים בחברות בחו"ל, חלקם בשליטת ישראלים וחלקם בשליטה של תושבי חוץ. קיימים יתרונות רבים להתנהלות עם חברה בחו"ל, בין השאר יתרונות מיסויים, חסיון בעלי מניות, יצירת קשרים עסקיים עם מדינות ערב ועוד'.
חשוב לזכור כי למרות התאגדות כחברה מחוץ לישראל , קיים סיכוי כי אותה חברה תחשב כתושבת ישראל ועל כן תמוסה על פי פקודת מס הכנסה לרבות חובות דיווח והגשת דוחות כספיים.
גם כאשר השליטה וניהול החברה מבוצע מחוץ לישראל, קיים חשש כי החברה תמוסה בישראל וזאת כאשר החברה נחשבת לחברת משלח יד זרה.
סעיף 5(5) לפקודה בא למנוע תכנון מס לפיו בעל משלח יד זרה יקים חברה בחו"ל אשר השליטה והניהול בחברה זו יתקיים מחוץ לישראל וכך החברה לא תחשב כתושבת ישראל ולא תמוסה בארץ. לפי סעיף 5(5) לפקודה, הכנסה שהפיקה "חברת משלח יד זרה" הנובעת מפעילות ב"משלח יד מיוחד" , יראוה כהכנסה המופקת בישראל. בדרך זו תמוסה הכנסת החברה בישראל.
קיימים כמה תנאים לקיומה של חברת משלח יד זרה:
- החברה התאגדה בחו"ל.
- חברת מעטים -חברה שבשליטת 5 בני אדם לכל היותר.
- החברה מוחזקת במישרין או בעקיפין בשיעור 75% או יותר על ידי תושבי ישראל (חשוב לזכור כי מדובר באמצעי שליטה ולא דווקא החזקה במניות). גם שליטה בעקיפין, כלומר בשרשור מהווה שליטה יראו באחוז ההחזקה הסופי כאחוז ההחזקה לצורך קביעת תנאי 75%.
- בעלי שליטה או קרוביהם אשר מחזיקים ב-50% או יותר מאמצעי השליטה , עוסקים "במשלח יד מיוחד" – נקבע בצו מס הכנסה (קביעת משלח יד מיוחד התשס"ג 2003).
- מרבית הכנסותיה של החברה נובעים מאותו משלח יד מיוחד.
חשוב לזכור שהחל משנת 2003 עת הועברה הרפורמה במס והמעבר למיסוי פרסונאלי, נקבעו כללים נוקשים לעניין תושבות ישראלית של חברות ויחידים וכניסה לתחולת המס של מדינת ישראל.