פירוק חברה
במסגרת חוק החברות התשנ"ט- 1999 קיימת האופציה לפירוק חברה מרצון. הליךפירוק חברה מרצון הינו הליך וולונטרי אשר בעלי המניות חפצים בו במקרים בהם אין לחברה נושים אשר יכולים להיפגע מסגירת החברה במסגרת הליך הפירוק.
לעיתים קרובות, ניתן למצוא חברות אשר אינן פעילות כלל וכלל (אין להם תיקים במס הכנסה מע"מ וביטוח לאומי) אולם הן עדיין רשומות במרשמי רשם החברות כפעילות ואף ממשיכות לצבור חובות אגרה. במרבית המקרים אף מדובר בבעלי מניות אשר היו סמוכים ובטוחים כי היות ולא קיימים לחברה תיקים ברשויות מס הכנסה ומע"מ החברה הינה חברה סגורה.
לא כך הדבר! קיימת חשיבות גבוה לסגירת החברה גם ברשם החברות במסגרת הליך פירוק מרצון שכן, היה ולא תיסגר החברה היא תמשיך לצבור חובות אגרה ואף בבוא העת תוגדר כחברה מפרת חוק אשר הסנקציות בגין כך הינן לא עניין של מה בכך. ( ראה לעניין זה מאמר בנושא חברה מפרת חוק).
עם כן, הליך פירוק חברה מרצון הינו הליך אשר נתון לחברות אשר אין להם נושים אשר יכולים להיפגע מפירוק החברה.
איך מפרקים חברה מרצון
- תחילה על רוב הדירקטורים בחברה להתכנס ולחתום כל אחד בנפרד על תצהיר כושר פירעון בו הם מאשרים כי החברה יכולה לפרוע את חובותיה תוך 12 חודשים מיום תחילת הליך הפירוק. רוב הדירקטורים לעניין זה בהנחה כי לחברה יש 5 דירקטורים יידרש רוב של 4 דירקטורים.
- לאחר תצהיר כושר פירעון החברה תכנס אסיפה בה תקבל החלטה על פירוק מרצון של החברה ומינוי מפרק. המפרק הוא בד"כ עו"ד אשר בקיא בהליך הפירוק. עם קבלת ההודעה ברשם החברות ישתנה סטטוס החברה ל"חברה בפירוק מרצון" וזהו תחילת מועד הפירוק בו תחדל החברה לנהל את עסקיה כרגיל.
- מקבלת המינוי המפרק יפרסם בילקוט הפרסומים (מערכת הרשומות) הודעה בדבר החלטת החברה על פירוקה מרצון והודעה בילקוט הפרסומים בדבר כינוס אסיפה סופית אשר בה יאושר הפירוק על ידי בעלי המניות במידה ולא יהיו לחברה נושים אשר יטענו לחובות כלפי החברה.
- לאחר כינוס האסיפה הכללית ואישור דוח החיסול הסופי של החבה יומצאו המסמכים לרשם החברות אשר יחסל את החברה סופית.
חשוב לדעת!
– עם מינוי מפרק לחברה יינתנו למפרק כל הסמכויות הנתונות למפרק על ידי בית משפט.
– חברה אשר לה חוב אגרות לא תוכל להימחק מהמרשם אלא אם שילמה את חובותיה או באם המציאה את האישורים הדרושים מרשויות המס לצורך מחיקת חובותיה בהתאם לתקנה 5א' (א) לתקנות החברות (אגרות) התשס"אד-2001 או לחלופין אישורים רלוונטיים ממי שכיהן כרו"ח של החברה לרבות דוחות האפס שהוגשו כשהחברה הייתה לא פעילה. חשוב לשים לב- כי הפטור יחול רק לגבי אגרות שטרם שולמו ורק לשנים בגינן ניתנו האישורים המפורטים לעיל.
רקפת דובריש- לוי, עו"ד
טשורני ושות'- חברת עורכי דין