רישום כלי שיט במרשם כלי שיט במדינת ישראל
על פי החוקים הימיים, כל כלי שיט חייב להירשם או להפליג תחת דגל לאום. על כלי השייט להיות רשום במדינה ספציפית ומתוקף היותו רשום באותה מדינה, חוקי המדינה ותקנותיה יחולו על כלי השייט והוא יחסה תחת צילה של אותה מדינה.
חוק הספנות(כלי שייט) התש"כ 1960 קובע את הכללים לרישום כלי שייט במרשם כלי השיט במדינת ישראל.
על מנת שכלי שייט ירשם במרשם כלי השייט במדינת ישראל עליו לעמוד במבחן הכשירות לרישום. כלי שייט יבחן על פי שיעור הבעלות קרי, בעלות על למעלה ממחצית כלי השייט על ידי מי שהינו ישראלי תחייב לרשום את כלי השיט במרשם כלי השיט של מדינת ישראל.
לציין כי גם במקרה בו הבעלות על כלי השיט היא של חברה שנרשמה במדינת ישראל ו/או שותפות במדינת ישראל המחזיקה כמחצית או יותר בכלי השייט יחויב כלי השייט ברישום במרשם כלי השיט במדינת ישראל.
כלי שיט שפחות מחמישים אחוז מהבעלות עליו שייך לאזרח ישראלי אך בכל מקרה רוצה להירשם במרשם כלי השיט של מדינת ישראל, יכול לפנות לשר התחבורה ולבקש רישום מיוחד.
הליך הרישום
החוק קובע כי כל כלי שייט בארוך של 7 מטר ומעלה חייב ברישום. כלי שייט שאורכם מתחת ל-7 מטר לעיתים קרובות אינם חייבים ברישום ובדרך כלל רשם כלי השיט במנהל הספנות והנמלים יפטור כלי שיט אלה מרישום במרשם.
כלי שיט שאורכו עד 7 (כולל) מטר והמיועד לשימוש פרטי שגילו למעלה מ-5 שנים, וכלי שיט שאורכו בין 7 ל-24 מטר המיועד לשימוש פרטי שגילו מעל 10 שנים וכלי שיט שאורכו מעל 24 מטר המיועד לשימוש מסחרי וגילו מעל 8 שנים- לא יאושרו לרישום במרשם.
ראשית, 21 יום לפני שרוצים להתחיל בהליך רישום כלי השיט יש להעביר לרשם כלי השיט מכתב המסביר את כוונות המבקש לרישום כלי השיט. המכתב יסביר מהי כוונת המבקש: האם לרכוש כלי שיט, לבנות כלי שיט ו/או לרכוש כלי שייט שהיה עד כה בבעלות זרה. כמו כן במכתב המופנה לרשם, על בעל כלי השיט לציין את השם המבוקש לכלי השיט הן בעברית והן בלועזית.
בנוסף על בעל כלי השיט למלא ולהגיש טופס מצהר הכולל בתוכו את הצהרת היועץ המקצועי, המהנדס או האיש הטכני שמונה על ידי בעל כלי השיט על מנת להכין את כלי השיט לעמוד בדרישות הטכניות ולקבל תעודת רישיון השיט. לטפסים הנ"ל יצורף טופס נוסף המפרט את תיאורו הטכני של כלי השיט ותשולם אגרה מתאימה.
הטפסים הנ"ל מועברים בין היתר למהנדס הרשות שבודק מאשר וממליץ אם לרשום את כלי השיט.
לאחר שהוגשו כל המסמכים הנ"ל על מנת להמשיך בדרך הרישום יש לקבל אישור מהרשם כי השם התקבל ואישור כי אין כל התנגדות לרישום כלי השיט במרשם כלי השיט של מדינת ישראל.
ישנן שתי אופציות לרישום כלי השיט האחת בפני רשם כלי השיט בחיפה אשר לו יש להציג את כלל המסמכים הרלוונטיים לגבי כלי השיט מתורגמים לעברית ומאושרים על ידי נוטריון. הרשם יאשר המסמכים ויעניק תעודת רישום.
השנייה בפני קונסול ישראל הקרוב ביותר למקום המצא כלי השיט האמור להירשם. הקונסול בודק ומאמת המסמכים אולם הוא רשאי להוציא תעודת רישום זמנית בלבד שתוקפה הוא או לשנה או עד להגעת כלי השייט לחופי הארץ. עם הגעת כלי השיט לחופי הארץ חלה חובה להחליף את התעודה הזמנית בתעודת רישום של קבע. במצב דברים זה יש להגיע לפגישה עם רשם כלי השיט שיחליט אם להעניק לכלי השיט תעודת רישום.
הליך רישום כלי השיט במרשם כלי השיט במדינת ישראל אינו הליך פשוט ויש לשקול ולבדוק את האפשרויות הטמונות בו בטרם כל צעד וצעד.
משרדנו מתמחה בהליך רישום כלי שיט במרשם כלי השיט במדינת ישראל.