שוהים בלתי חוקיים בישראל
משרדינו , טשורני אופיר ושות' משרד עורכי דין, מתמחה בייצוג קבלנים אשר נתפסו מעסיקים שוהים בלתי חוקיים בניגוד לחוק הכניסה לישראל.
המדובר בתביעה פלילית היכולה להסתיים בעונש של מאסר בפועל, קנס גדול ועונש מאסר על תנאי באם יתפס אותו הקבלן שוב בעבירה דומה. רשויות החוק במדינת ישראל רואים בהעסקה והסעה של שוהים בלתי חוקיים עבירה פלילית אשר מסכנת את מדינת ישראל ולפעמים אף כסיועה לטרור הערבי.הרשעה פלילית זו עלולה למנוע מאותו קבלן לקבל את רשיון הקבלן הרשום מרשם הקבלנים ובכך אף לפגוע ביכולתו לקבל עובדים מלשכת התעסוקה.
חוק הכניסה לישראל, התשי"ב 1952
פרק ראשון: רשות כניסה וישיבה
1. (א) מי שאינו אזרח ישראלי, תהיה כניסתו לישראל על פי אשקת עולה או על פי אשרה לפי חוק זה.
(ב) מי שאיננו אזרח ישראלי או בעל אשרת עולה או תעודת עולה, תהיה ישיבתו בישראל על פי רשיון ישיבה לפי חוק זה.
2. (א) שר הפנים רשאי לתת –
1. אשרה ורשיון לישיבת מעבר – עד לחמישה ימים.
2. אשרה ורשיון לישיבת ביקור – עד לשלושה חודשים.
3. אשרה ורשיון לישיבת ארעי – עד לשלוש שנים.
4. אשרה ורשיון לישיבת קבע
5. רשיון זמני לישיבת ביקור למי שנמצא בישראל בלי רשיון ישיבה וניתן עליו צו הרחקה – עד ליציאתו מישראל או הרחקתו ממנה.
(ב) אשרה ורשיון לישיבת מעבר או ישיבת ביקור יכול שיינתנו לקבוצת בני אדם בצוותא.
(ג) אשרה ורשיון ישיבה לעובד זר כהגדרתו בסעיף 32(א) לחוק שירות התעסוקה, התשי"ט 1959, יינתן בהסכמת שר העבודה והרווחה או מי שהוא הסמיך לכך ורשאים שר הפנים ושר העבודה והרווחה להחליט כי על עובדים זרים בתפקידים מסוימים או על סוגי עובדים שקבעו, מתן אשרה או רשיון ישיבה אינו טעון הסכמה כאמור.
3. שר הפנים רשאי להאריך –
(1) רשיון לישיבת מעבר, ובלבד שסך כל תקופת ההארכה לא יעלה על עשרה ימים.
(2) רשיון לישיבת ביקור, ובלבד שסך כל תקופות הארכה לא יעלה על שנתיים.
(3) רשיון לישיבת ארעי, ובלבד שתקופת כל הארכה לא תעלה על שנתיים.
4. שר הפנים רשאי להחליף רשיון ישיבה מסוג קצר יותר ברשיון ישיבה מסוג ארוך יותר או ברשיון לישיבת קבע.
5. שר הפנים רשאי לתת אשרת חוזר למי שראשי לשבת בישראל ישיבת קבע והוא –
(1) רוצה לצאת את ישראל על מנת לחזור אליה: או
(2) נמצא בחוץ לארץ ורוצה לחזור לישראל.
6. שר הפנים רשאי –
(1) לקבוע תנאים למתן אשרה או רשיון ישיבה ולהארכה או החלפה של רשיון ישיבה לרבות קביעת המצאת ערבון כספי, ערבות בנקאית, או ערובה מתאימה אחרת להבטחת תנאים, כאמור ודרכי מימושה או חילוטה של הערובה:
(2) לקבוע באשרה או ברשיון ישיבה תנאים שקיומם יהיה תנאי לתקפם של האשרה או של רשיון הישיבה.
פרק שני : סדרי כניסה
7. לא יכנס אדם לישראל, בין שהוא אזרח ישראלי ובין שאיננו אזרח ישראלי, אלא באחת מתחנות הגבול שקבע שר הפנים בצו שפורסם ברשומות, ולאחר שהתייצב שם לפני קצין ביקורת הגבולות או לבקר גבולות והציג לפניו דרכון או תעודת מעבר בני תוקף: שר הפנים רשאי לפטור אדם מהוראות סעיף זה, אם יש נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת לדעתו.
8. (א) רב החובל של אנייה והאחראי על אווירון, על רכבת, על מכונית, או על כלי הסעה אחר שבאו לישראל, חייבים למסור לקצין בקורת הגבולות או לבקר הגבולות, לפי דרישתו, את רשימת האנשים הנמצאים באותו כלי הסעה, לרבות העובדים בו: הרשימה תפרט את הפרטים שקבע שר הפנים בתקנות לפי חוק זה.
(ב) קצין ביקורת הגבולות רשאי להיכנס לכל כלי הסעה שבא לישראל, ולערוך בו ביקורת: וכל אדם הנמצא בו, לרבות כל עובד בו, חייבים להראות לקצין ביקורת הגבולות, לפי דרישתו את המסמכים ולתת לו את הידיעות הנוגעות לביצועו של חוק זה.
9. מי שבא לישראל ורוצה להיכנס אליה, רשאי קצין בקורת הגבולות לעכב את כניסתו עד לברור אם רשאי הוא להיכנס, ולהורות מקום ששם יימצא עד גמר הבירור או עד ליציאתו מישראל.
10. (א) מי שבא לישראל ונמצא שאינו רשאי להיכנס אליה, רשאי שר הפנים להרחיקו מישראל.
(ב) קצין ביקורת הגבולות רשאי להחזיק אדם כזה במקום ובאופן שקבע שר הפנים עד ליציאתו מישראל או עד להרחקתו ממנה.
(ג) רב חובל של אנייה והאחראי על אווירון, על רכבת, על מכונית או על כלי הסעה אחר שבאו לישראל, חייבים, לפי דרישת קצין ביקורת הגבולות, להסיע מישראל כל אדם שבא באותו כלי הסעה על מנת להיכנס לישראל ונמצא שאינו רשאי לכך.
10א. (א) לא יינתן רשיון ולא תינתן אשרה לעובד זר לפי סעיף 2 אלא אם כן הומצא אישור רפואי כמשמעותו בסעיף 1 ב לחוק עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים), התשנ"א 1991, ושולמו האגרות לפי סעיף 1 י לחוק האמור.
(ב) שר הפנים רשאי לפטור עובד זר מהמצאת אישור רפואי: פטור לפי סעיף זה יכול שיהיה אישי או לסוגי עובדים זרים ובלבד שפטור לגבי סוגי עובדים זרים יינתן בהתייעצות עם שר הבריאות ועם שר העבודה והרווחה
פרק שלישי: ביטול אשרות ועבירות
11. (א) שר הפנים רשאי, לפי שיקול דעתו –
(1) לבטל אשרה שניתנה לפי חוק זה, בין לפני בואו של בעל האשרה לישראל ובין בשעת בואו:
(2) לבטל רשיון ישיבה שניתן לפי חוק זה.
(ב) שר הפנים רשאי בהחלטה מנומקת לבטל אשרת עולה ותעודת עולה שניתנו לפי חוק השבות, התש"י 1950, אם הושגו על ידי מתן ידיעות כוזבות.
12. העושה אחת מאלה:
(1) נכנס לישראל, או יושב בה, בניגוד לחוק:
(2) נותן ידיעה כוזבת כדי להשיג, לעצמו או לאחר, אשרה לישראל או רשיון לישיבה בה.
(3) מפר תנאי מהתנאים שנקבעו באשרתו או ברשיון הישיבה שניתנו לו לפי חוק זה:
(4) עובר על הוראה אחרת של חוק זה או של תקנות שהותקנו על פיו, דינו – מאסר שנה.
12א. (א) מי שהעמיד, בתמורה או שלא בתמורה, מקום לינה לרשותו של תושב זר שנכנס לישראל שלא כדין או שיושב בה שלא כדין, או סייע, בתמורה או שלא בתמורה, לתושב זר כאמור להשיג מקום לינה, דינו, על אף האמור בכל חיקוק – מאסר שנתיים או קנס.
(ב) מעביד שהעסיק עובד שהוא תושב זר שאינו רשאי לעבוד בישראל לפי חוק זה, וכן מתווך כח אדם שתיווך בקשר להעסקתו של עובד כאמור, דינו, על אף האמור בכל חיקוק – מאסר שנתיים או קנס.
(ג) (1) המסיע ברכב תושב זר השוהה בישראל שלא כדין, דינו מאסר שנתיים או הקנס הקבוע בסעיף 61 (א) (3) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – חוק העונשין):
(2) הוראות פסקה (1) לא יחולו על המסיע כאמור באותה פסקה, באוטובוס ציבורי, בקו שירות: לעניין זה, "אוטובוס ציבורי" ו"קו שירות" – כהגדרתם בסעיף 1 לפקודת התעבורה.
(ג1) היה לשוטר יסוד סביר לחשד כי נעברה עבירה לפי סעיף קטן (ג) או (ג5), רשאי הוא למסור לנהג הרכב שבו נעברה העבירה או לבעל הרכב כאמור הודעה האוסרת את השימוש ברכב לתקופה של שלושים ימים וליטול את רשיון הרכב לאותה תקופה: בהודעה תצוין הסיבה לאיסור השימוש ברכב ולנטילת הרשיון.
(ג2) בית המשפט שהרשיע אדם בעבירה לפי סעיפים קטנים (ג) או (ג5) יורה בצו, נוסף על כל עונש אחר, על איסור השימוש ברכב שבו נעברה העבירה לתקופה של שישה חודשים (להלן – צו איסור שימוש), אלא אם כן ראה, מטעמים מיוחדים שיירשמו, כי יש לאסור את השימוש ברכב לתקופה קצרה יותר: בצו איסור השימוש יקבע בית המשפט את מקום העמדת הרכב בתקופת איסור השימוש.
(ג3)על איסור שימוש ברכב לפי סעיפים קטנים (ג1) ו – (ג2) יחולו ההוראות האלה לפי פקודת התעבורה בהתאמה ובשינויים המחוייבים:
(1) סעיף 57א (ב) (2) ו-(3) בשינוי זה: במקום "בפסקאות (1) ו-(2) יבוא בפסקה (2):
(2) סעיף 57 א(ג), (ד)ו-(ו).
(3) סעיפים 57 א(ה), 57(ב), 57ג (ב) עד (ו) ו-57ד עד 57ז' בשינויים אלה:
(א) בסעיף 57א(ה) (2) במקום "הובלת המטען כאמור בסעיף קטן (א) (1) "יבוא עבירה לפי סעיף קטן (ג) או סעיף קטן (ג5)".
(ב) בסעיף 57ב במקום "מבית המשפט המוסמך לדון בעבירות תעבורה יבוא בית משפט השלום:
(ג) נמחק
(ד) בסעיף 57ד במקום "בית המשפט המוסמך לדון בעבירות תעבורה" יבוא "בית משפט השלום".
(ג4) בית המשפט שהרשיע אדם בעבירה לפי סעיפים קטנים (ג) או (ג5) יורה על פסילת הנידון מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של שישה חודשים, ואולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרט בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
(ג5) המרשה לתושב זר שאינו רשאי לנהוג ברכב בישראל, לנהוג ברכב הרשום בישראל, דינו – מאסר שנתיים או הקנס הקבוע בסעיף 61(א) (3)לחוק העונשין.
(ד) מי שעשה מעשה כאמור בסעיפים קטנים (א), (ב), (ג), או (ג5), עליו הראיה שהמעשה נעשה באחת מאלה:
(1) לאחר שבדק שבידי התושב הזר מסמכים, שלפיהם הוא נכנס לישראל כדין ויושב בה כדין, לעניין עבירה לפי סעיף קטן (ג5), מסמכים שלפיהם הוא רשאי לנהוג ברכב בישראל, לנהוג
ברכב של תאגיד, ובידי עובד של תאגיד, חזקה היא כי העובד הסיע את התושב הזר כשולחו של התאגיד אלא אם כן הוכח אחרת.